Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet har inletts

För några dagar sedan inleddes röstningen till val 2010. Svenskar boende i utlandet kan nu lägga sin röst i ett brev och skicka det till valnämnden.

Annons

Om ytterligare några veckor inleds förtidsröstningen. Förr kallades den för poströstning, namngett efter den plats - postkontoren - när man röstade. Nu är det andra tider.

Ganska många väljare röstar i förtid. Andelen har ökat i val efter val, vilket delvis är en paradox till väljarnas annars ökande osäkerhet.

Är man osäker håller man på sitt val. Skälen att förtidsrösta är många. De flesta valforskare är överens om att antalet röstningsställen har betydelse för valdeltagandet. Enkelhet är också en fördel.

Kommunerna får själva avgöra hur och var röstningen ska ske. I Norrtälje kommer det till exempel gå att rösta på en hamburgerrestaurang. Samma var tänkt i Botkyrka, men där backade kommunens valnämnd ur sedan restaurangen använt detta i sin marknadsföring.

I Karlstad kommer röstmottagning att ske på gymnasieskolorna. För att nämna några exempel.

I Örebro blir den mest oväntade platsen för röstning stadens konsthall. Även i Mariebergs köptempel kommer röstning att pågå. Annars handlar det om bibliotek och kommunala och landstingskommunala institutioner där väljaren kan rösta före valdagen.

Det som till sist avgör om väljaren tar sig till valbåset är att man känner sig motiverad, att politik och valet betyder något för honom eller henne. Tydliga politiska alternativ kan mobilisera, men det kan också få några att tveka. Är det jämt i opinionen kan det inspirera till att rösta. Motsatsen, att det ser riktigt dåligt ut för det parti man gillar, kan få en väljare att stanna hemma.

Det man definitivt vet om väljaren är att vi är mer öppna för att byta parti. Det är en signal till partierna att det lönar sig att försöka tala med väljarna. Allt mer av kampanjandet inför valet hamnar närmare valdagen. Partier och kandidater sparar på krutet för att kunna skjuta skarpt sista veckorna.

Fördelen med en förtidsröst är att man kan ändra sig. Om man kommer fram till att det val man gjort inte var så bra, kan man gå till vallokalen på valdagen och lägga sin röst. Det blir den på valdagen som räknas.

Mer läsning

Annons