Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet om att dela ett land

I dag inleds folkomröstningen om skilsmässa i en av världens mest våldsdrabbade länder. Nästan fyra miljoner röstberättigade i södra Sudan ska genom sitt val avgöra om landet ska fortsätta var ett, eller om världen ska få sin 193:e stat.

Annons

Sudan är som många av de gamla kolonierna ingen nation som format sina egna gränser, utan en politisk konstruktion av det forna herrefolket. Motsättningar har hela tiden funnits mellan olika folkgrupper. Tiden 1983 till 2005 dödades två miljoner människor i inbördeskriget mellan syd, och centralmakten i norr.

Det finns en lång rad förklaringar till det besinningslösa våldet. Det handlar om etnicitet och religion men också om makt och pengar. Sudans president Omar al-Bashir står anklagad för folkmord för våldet i Darfur. I södra Sudan är det uppenbart att mycket står på spel. Här finns det mesta av landets oljetillgångar.

I februari ska resultatet av den veckolånga folkomröstningen offentliggöras. Första utmaningen är att se till att sydsudaneserna kan rösta under ordnade former. Sedan blir det än mer allvar, med den mödosamma och laddade processen att dela landet. Mycket pekar på att så blir fallet.

En ny gräns ska dras, i ett område med oljekällor, och oljeinkomsterna ska fördelas mellan söderns råvaruproducenter och norr, som har raffinaderier och hamnar.

Det finns uppenbar risk för en maktkamp i söder också. När väl ett folk skakat av sig gamla herrar så dyker nya pretendenter upp. Nya nationer kan medföra krig med förödande konsekvenser för de vanliga medborgarna. Den bittra erfarenheten har vi i Europa i närtid.

Folkomröstningen övervakas av internationella organ. Men det är senare, när sydsudanesernas val ska bli verklighet, som det verkligt massiva stödet från omvärlden krävs.

Mer läsning

Annons