Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt organisation

Annons

Under förra veckan stod det klart att miljö- och biståndsföreningen Humana har ställt upp insamlingscontainrar på flera platser i Örebro. Detta trots att föreningen inte har fått tillstånd att göra det. Något bygglov finns inte för dem.

Ur strikt formell synpunkt borde det inte vara något problem. Kommunen bör förelägga om vite om föreningen inte tar bort containrarna. Om så inte sker bör containrarna tas bort. I inga andra fall tolereras ”svartbyggen” av detta och andra slag och ska självklart inte accepteras nu heller.

I just det här fallet finns det också andra aspekter att väga in. Humana hette tidigare Utlandshjälp från folk till folk, UFF. Svensk insamlingskontroll, som utfärdar så kallade 90-konton, drog in UFF:s konto för tio år sedan då bara en liten del av de insamlade pengarna gick till bistånd.

Humana har inte fått något 90-konto och föreningen är även svartlistad av Frivillig-organisationernas insamlingsråd. Föreningen är knuten till den danska Tvindrörelsen, vars ledare ställdes inför rätta i Danmark för bland annat bedrägeri. 2006 friades de, men då domen överklagades försvann ledargarnityret spårlöst. Det tros nu finnas i Mexico.

Humana Sverige är en del av ett omfattande internationellt nätverk av föreningar och företag. Enligt den svenska föreningens verksamhetsberättelse för 2009 såldes 44 procent av de insamlade kläderna till återvinningsindustrin medan 56 procent såldes till föreningens butiker eller sorteringscentraler i Baltikum.

Hela kedjan – alla led från insamlingen av kläder ned till enskilda biståndsprojekt – består av en lång rad av försäljningar och köp mellan föreningar och företag som är knutna till den omstridda och kritiserade rörelsen.

Att skänka kläder är en god gärning. Men gör man det bör det också finnas en tanke om att gåvan ska resultera i något positivt för dem som verkligen behöver hjälp. I Humanas fall är det bara en liten, liten rännil av de insamlade pengarna som går till bistånd; alla andra pengar försvinner någonstans på vägen från insamlingscontainrarna.

Allmänhetens vilja att ge bistånd i olika former är både viktigt och positivt. Men det biståndet bör helst ges till organisationer som rätt förvaltar det.

Mer läsning

Annons