Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen Kronlid?

Annons

Den före detta Sverigedemokraten David Kronlid har nu bestämt sig för att i princip stödja de tre partier som återstår av Koalition Örebro, det vill säga Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. Och han uttrycker att han framför allt vill närma sig Folkpartiet eller Moderaterna.

Att David Kronlid med sin röst och i sina anföranden stöder en viss konstellation i fullmäktige är oproblematiskt. Men om han skulle söka medlemskap i Folkpartiet eller Moderaterna, får de båda partierna en del att fundera över.

För bara några månader sedan blev David Kronlid invald i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Då var han med i ett parti som helst vill ha ett etniskt rensat Sverige. Det står i partiets program, om än lite inlindat: ”I sin ideala form är alltså ett sådant samhälle befolkningsmässigt homogent.”

Folkpartiet är ett parti som bejakar olikheter och invandring. Folkpartiet var ett av de partier som tvingade fram en amnesti för asylsökande för några år sedan. Moderaterna har medverkat till en lagändring som underlättar arbetskraftsinvandring. Det är inget litet steg att gå från Sverigedemokraterna till Folkpartiet eller Moderaterna. Det är ett radikalt byte av ideologi. Tänk tanken att en medlem i ett revolutionärt kommunistiskt parti, plötsligt söker medlemskap i Moderaterna – och gärna vill representera partiet. Det är inte säkert att entusiasmen för den nya medlemmen blir total.

Det är inte partiskiftet som är det problematiska, utan om David Kronlid skulle kunna bli en officiell företrädare för något av de mer toleranta partierna – och bli det utan att medlemmarna kunnat ta ställning.

Att David Kronlid har lämnat Sverigedemokraterna ska välkomnas. Men för att representera något av de andra partierna måste han tydliggöra att han verkligen står för något helt annat än vad han gjorde inför valet i september 2010.

Det kan vara lugnast för Folkpartiet och Moderaterna om David Kronlid fortsätter att agera i fullmäktige som politisk vilde ett tag till.

Men David Kronlid kanske vill något annat. När han hoppade av sade han att han länge funderat över att ansluta sig till något av de andra partierna.

Mer läsning

Annons