Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen Maria Larsson

Så har Örebro län fått en ny kunglig befallningshavande. Ja så hette det faktiskt fram till 1958.

Annons

Landshövdingen skulle till och med ha en särskild uniform på sig när han (för det var alltid en han) reste runt i sitt län, för att representera statsmakten. Det skulle vara lite kunglig glans över det hela.

Det skulle faktiskt dröja till 1974 innan Sverige fick sin första kvinnliga landshövding.

Landshövdingen har dubbla roller. Maria Larsson är utsedd av regeringen att leda länsstyrelsens arbete. Hon ska representera staten i Örebro län. Det ligger till exempel på länsstyrelsen att fatta beslut om en så kontroversiell fråga som vargjakt. Men Maria Larsson ska också representera länet gentemot regeringen. Jodå, det har hänt att landshövdingar har deltagit i manifestationer mot den regering som tillsatt dem.

Maria Larsson är en bra person. Som statsråd höll hon emot när särintressen ville avskaffa Systembolagets monopol på alkoholförsäljning. Hon hör till Kristdemokraternas mer liberala falang – och nämndes som möjlig efterträdare när Alf Svensson bestämde sig för att lämna partiledarjobbet. Att hon har en förankring i det företagsamma Gnosjö är också en fördel.

Det kan förefalla lite märkligt att kristdemokraten Maria Larsson efterträder kristdemokraten Rose-Marie Frebran som landshövding i Örebro. Men samtidigt: Under en lång följd av år var det främst socialdemokrater som fick offentliga ämbeten, utan att någon höjde på ögonbrynen. Det var en kompakt socialdemokratisk dominans i politiken – och det socialdemokratiska partiet har periodvis haft alltför lätt att betrakta statsapparaten som sitt område. Borgerliga regeringar var mest att betrakta som tillfälliga störningsmoment.

Före Rose-Marie Frebran hade vi tre socialdemokratiska landshövdingar i följd – Sigvard Marjasin, Gerd Engman och Sören Gunnarsson. Nu är Socialdemokraterna mera som ett parti bland andra. Och det får konsekvenser när offentliga ämbeten ska tillsättas. Det är i grunden sunt. Välkommen, Maria Larsson!

Mer läsning

Annons