Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till EU

Annons

Att Ratko Mladic har gripits är resultatet av en politisk förändring.

När kriget i Bosnien-Hercegovina avslutades 1995 var han en hjälte i hemlandet. Det fanns fortfarande ett land som kallades för Jugoslavien. Och Jugoslavien leddes av en annan krigsförbrytare – Slobodan Milosevic. Landet präglades av en blandning av nationalism och självömkan av typen ”alla är emot oss”. Då kunde Ratko Mladic gå omkring öppet på gatorna i Belgrad. Att han massakrerat 8 000 människor Srebrenica eller att han beordrat sina styrkor att terrorbomba Sarajevo, var det få som brydde sig om.

16 år efter kriget i Bosnien-Hercegovina finns det inte längre så många serber som anser att det är viktigt att skydda en självutnämnd krigshjälte. ”Rest-Jugoslavien” försvann när Montenegro bröt sig loss. Serbien har demokratiserats och strävar efter att bli en del av det internationella samfundet. Det blir mer och mer en självklarhet att serberna inte kan blicka bakåt på inbillade fornstora dagar.

Fortfarande finns det serber som anser att Serbien ensidigt har fått skulden för kriget i Bosnien-Hercegovina. Fortfarande finns det serber som tvivlar på att Ratko Mladic har begått några allvarliga krigsförbrytelser.

Men Ratko Mladic har bokstavligen stått i vägen för ett serbiskt EU-medlemskap. Om Serbien ska fortsätta processen mot EU-medlemskap måste han lämnas ut till krigsförbrytartribunalen i Haag. Och Serbien längtar efter att bli ett ”normalt” land.

Grannlandet Slovenien har vid det här laget varit med i EU i sju år. Kroatien står på tröskeln till medlemskap. Makedonien har fått status som kandidatland till EU.

Vad skulle alternativet vara för Serbien? Att integreras närmare med Ryssland? Det är knappast vad serbiska ungdomar ser fram emot. För serbiska företag måste EU framstå som en mer pålitlig marknad än den korrumperade ekonomi som präglar Ryssland.

Ratko Mladic är delvis offer för sin egen högfärdighet. Han hade eget filmteam med sig när han gick in i den erövrade staden Srebrenica. Därmed är det också dokumenterat att han befann sig på plats, när de serbiska styrkorna började genomföra massakern.

Det finns ett symbolvärde i att det var serbiska myndigheter som grep en serbisk krigsförbrytare.

Samtidigt som Ratko Mladic placeras bakom lås och bom öppnas dörrarna för serbiskt medlemskap i EU.

Mer läsning

Annons