Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen ungdomssatsning

Sex ungdomar i Örebro har fått åtta veckors jobb i sommar. Ja, det har garanterat många andra i deras ålderklass också fått. Det som är så speciellt med dessa sex är att de fått jobb på Arbetsförmedlingen.

Annons

Nya grepp ska nämligen prövas. De sex ungdomarnas uppgift är att prata med unga arbetssökande på deras eget ”språk”. De ska informera om vad som är viktigt att veta när man söker jobb: att svara artigt och ordentligt i telefon och att vara ”hel och ren” när man ställs öga mot öga med en potentiell arbetsgivare.

Så här i början av de sex ungdomarnas arbete läggs mycket krut på en arbetsmässa som anordnas på onsdag i nästa vecka. Där ska förhoppningsfulla unga kunna få en snabbkurs att skriva bra CV och personliga brev. Där ska de kunna möta företag och fack och där ska de få lära sig vett och etikett.

Cajsa Fellerfeldt är

handledare för de sex sommarjobbarna på Arbetsförmedlingen. Hon är helt övertygad om att satsningen ger resultat.

När Arbetsförmedlingen talar om att uppnå resultat är nog den vanligaste tolkningen att fler arbetssökande ska få jobb. Det är ytterst tveksamt om det är just detta som avses med den här satsningen. Här tycks det mer handla om att få unga örebroare att vara artiga, välklädda och välkammade – åtminstone under de stunder som de söker arbete.

Ungdomsarbetslösheten är besvärande hög. Det beror på en lång rad faktorer, vars betydelse skiftar utifrån betraktarens perspektiv: dåliga eller ofullständiga resultat i skolan, alltför höga ingångslöner, äldres ovilja att lämna sina tjänster, arbetsmarknadsåtgärder som tränger ut ordinarie jobb och så vidare.

Arbetsförmedlingens sommarsatsning i Örebro ändrar inte på dessa förhållanden. Allt talar för att dagens ungdomar kommer att ha det fortsatt besvärligt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Ändå är den här satsningen välkommen – om inte annat för att de sex ungdomarna fått påhugg i två månader. Det är troligt att unga bättre lyssnar på och tar till sig av vad jämnåriga säger än till det som arbetsförmedlare i föräldragenerationen har att säga.

Helt säkert skadar det inte heller om skorna är putsade och jeansen rena och hela när första steget ska tas in på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons