Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd er till domstol i stället

Om Syndikalisterna anser att en restaurang i Örebro har kränkt föreningsrätten borde de driva ärendet i domstol.

Annons

En fackförening som inte är bunden av kollektivavtal kan varsla om strejk eller blockad vid vilken arbetsplats som helst. Just nu är det en restaurang vid Järntorget i Örebro som är drabbad. Syndikalisterna anser att en medlem fått sparken, för att personen organiserat sig fackligt. De kräver 346 000 kronor i skadestånd.

”Det här handlar inte om pengar för oss utan främst om principer”, säger Mikael Tsiouris från SAC i torsdagens NA.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är tänkt att fungera så här: Anställda organiserar sig i fackföreningar. Fackföreningen sluter avtal med arbetsgivaren om spelreglerna. När en fackförening varslar om strejk eller blockad handlar det så gott som alltid om lönevillkor, arbetstider och andra frågor som har med de generella villkoren att göra. Enskilda rättstvister löses genom förhandlingar eller avgörs i värsta fall i arbetsdomstolen. Det händer också att enskilda löntagare vänder sig till en vanlig domstol, när de anser sig felaktigt behandlade.

Syndikalisterna hade kunnat säga till den anställda att ”nu driver vi den här frågan i tingsrätten – vi betalar din advokat”. Men tingsrätten ska göra en opartisk bedömning av vad som har hänt. Det kan vara så att personen sagts upp på ett felaktigt sätt. Men det kan också finnas förhållanden som talar emot det. Genom att driva en arbetskonflikt kan Syndikalisterna undvika futtigheter som bevisföring. Redan har organisationen pressat den berörda restaurangen till eftergifter. Ägarna är beredda att betala i storleksordningen 40 000 kronor, för att bli av med demonstranter som uppmanar folk att inte gå in i restaurangen. Men det räcker inte för Syndikalisterna. De kräver 346 000 kronor. Hur var det Mikael Tsiouris sade: ”Det här handlar inte om pengar för oss utan främst om principer”. Om det vore så, skulle han se till att driva tvisten i domstol, snarare än genom blockad.

Mer läsning

Annons