Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnesdåd används mot invandrare

Annons

På nyårsaftonen genomfördes ett vansinnesdåd i Esbo, utanför Helsingfors av en man som invandrat till Finland från Kosovo. Och nu används dådet som argument för hårdare tag mot invandrare.

 En somalier försökte mörda den danska karikatyrtecknaren Kurt Westergaard. Dådet används som argument för hårdare tag mot invandrare i Danmark. Somaliska organisationer i Danmark fruktar att somalierna som grupp kommer att ställas till svars för mordförsöket.

 Massmorden i Esbo var inte det första vansinnesdådet i Finland. 2002 var det en finsk student som sprängde sig själv och sju andra till döds i ett köpcentrum i Helsingfors. 2007 sköt en 18-årig skolelev ner sju av sina skolkamrater i Tusby, norr om Helsingfors. 2008 sköt en 22-åring ihjäl tio personer på en skola Kauhajoki.

 Så frågan är hur vi ska se på dådet i Esbo. Är det den invandrade kosovoalbanen vi ska sätta fokus på? Eller är det något i det finska samhället? Är det rent av så att mannen som begick dådet på nyårsaftonen har integrerats i de sämsta sidorna av sitt nya hemland?

En annan reflektion: Medan vi vidtar den ena åtgärden efter den andra för att bekämpa politisk terrorism, genomförs en rad våldsdåd i vårt grannland, utan att det egentligen förs någon diskussion om den ”ensamma galningens” möjligheter att sätta skräck i ett samhälle.

Det finns fler mörka siffror om Finland. Landet toppar den europeiska statistiken över hustrumisshandel. Var femte kvinna har någon gång utsatts för våld. Ska vi dra slutsatsen att finska män som bor i Sverige är särskilt våldsbenägna, att de ska utsättas för särskilda integrationsåtgärder och kanske ett ”medborgartest” för att de ska förstå att ”så där gör vi minsann inte här”?

Nej, dessbättre är det knappast gångbart.

Även om statistiken är otäck, är de allra flesta finska män lika laglydiga som vi andra. Det är inte ”typiskt finskt” att slå sin hustru, även om det tycks vara vanligare i Finland än i många andra europeiska länder.

En ung man av somaliskt ursprung försökte mörda karikatyrtecknaren Kurt Westergaard, som gjorde en av de mest omstridda teckningarna som orsakade den danska karikatyrkrisen vintern 2005/2006. Men att mörda folk är inte ”typiskt somaliskt” för det.

Att kollektivt bestraffa en hel folkgrupp för vad en enskild vettvilling gör sig skyldig till är alltid fel.

Mer läsning

Annons