Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänster och näringspolitik

Viss brist på inrikesnyheter råder under helgen. Förutom alla konsekvenser av vädrets makter och hemelektronikbutikernas reor som lovar runt och håller tunt.

Annons

I sådana tider är det läge att lansera nyheter. Ylva Johansson blev på annandagen het som möjlig framtida ledare för Socialdemokraterna. Riktigt så enkelt är det inte. Det räcker med att en tänkbar kandidat inte svarar tvärt nej på frågan, för att åtminstone inte helt räknas ut.

Det Ylva Johansson

sagt i en intervju är att hon vill vara med och leda Socialdemokraterna i framtiden. Det är ingen skräll. Hon sitter med i ledningen för partiet och blev efter valet vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och partiets talesperson för denna politik.

Det är en tung post, i allmänhet och i synnerhet för Socialdemokraterna. Arbetsmarknadspolitiken är en del av den helt avgörande ekonomiska politiken, enligt Ylva Johansson egna ord. Hon menar att politiken måste ”inriktas på tillväxt och arbete”, den handlar om en ”modern arbetslinje”, om ”lönsamma och växande företag” och ”samarbete mellan samhälle och näringsliv”.

I denna politik brister Socialdemokraterna i tydlighet, hävdar Yla Johansson. Hon har helt rätt. Väljarna gav också ett kvitto på detta socialdemokratiska mumlande i valet.

Ylva Johansson har en förflutet som riksdagsledamot för dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna. Det tillhör historien. Mer relevant är att hon säger sig stå klart till vänster inom Socialdemokraterna i dag.

Förmodligen blir Ylva Johansson inte ny partiledare. Hon symboliserar för mycket det förlorande laget. Men hennes tankar om den ekonomiska politiken kommer säkert att vara med i förnyelseprocessen. Det ska bli mycket intressant att få tydliga besked om vad en vänsterinriktad näringspolitik innebär i praktiken.

Mer läsning

Annons