Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet är egentligen inte emot vinster i välfärden

Vänsterpartiet i Örebro län vill stoppa vinster i välfärden. Men faktum är att det inte är sant.

Annons
Ja till vinster. I själva verket säger Vänsterpartiet ja till vinster i välfärden. Arkivfoto: Christine Olsson/TT

Vänsterpartiet presenterade på måndagen ett sitt program för Region Örebro, alltså den institution som ska ersätta Örebro läns landsting. Det är inte oväntat att partiet driver sitt motstånd mot vinster i välfärden som en huvudfråga. Det är en av partiets främsta frågor på riksplanet. Och den har drivits med viss framgång av partiledaren Jonas Sjöstedt. Men faktum är: Det är bara en mindre del av vinsterna från välfärden som Vänsterpartiet vänder sig mot.

För med vinster i välfärden måste vi rimligtvis mena att företag tjänar pengar på att sälja varor och tjänster till exempelvis Örebro läns landsting eller Örebro kommun. De säljer allt från pennor och matvaror till röntgenapparater, datatjänster och hela vårdcentraler. Inte ens om Vänsterpartiet skulle erövra både riksdagsmajoriteten och majoriteten i Region Örebro, så kommer alla vinster att försvinna. Vänsterpartiet har valt att inrikta sig på en liten del av välfärden: de som direkt utför vård och omsorg. Således ska privata företag med vinstintresse inte få driva vårdcentraler eller äldreboenden. Men det blir även i Vänsterpartiets Sverige fritt fram att sälja röntgenapparater, datorer och pennor med vinst, även om köparen råkar vara en skattefinansierad vårdinstitution.

Varje år köper samhället varor och tjänster för 800 miljarder kronor av privata företag. Företagen inom vård, skola och omsorg omsätter mellan 80 och 90 miljarder.

Så egentligen borde Vänsterpartiet säga: ”Vi säger nej till vinster inom en tiondel av välfärden”. Och så kunde de tillägga: ”För nio tiondelar av de pengar som samhället köper varor och tjänster för tycker vi att det är helt okej med vinster”. Men det skulle ju inte låta riktigt lika skarpt.

Vänsterpartiet skulle kunna återknyta till sina traditioner och kräva att stora delar av industrin ska förstatligas. Då försvinner ju så att säga automatiskt vinsterna i välfärden. Sjukvården skulle få köpa sina pennor och röntgenapparater från statliga företag. Men en sådan politik skulle väljarna knappast acceptera.

Det finns något bra med att V kräver ett stopp för vinster i välfärden. För hur vi än vrider och vänder på det, så behövs det politiska alternativ – något som sticker ut. Vitsen med politik är ju inte att alla ska tycka lika dant.

Mer läsning

Annons