Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet gör helt rätt

Den politiska guldsitsen. Ja, så skulle man kunna beskriva Jonas Sjöstedts (V) utgångsläge när det kommer till frågan om vinster i välfärden.

Annons

När Jonas Sjöstedt i går gick upp på Almedalsscenen var det med vinden i ryggen. Medan andra partiledare har lagt fram tämligen uddlösa politiska förslag så var det inga tvivel om vad Sjöstedt skulle fokusera på. Efter ett ideologiskt präglat tal sammanfattade Sjöstedt de två orsakerna till varför du som väljare ska ge din röst till Vänsterpartiet:

    – 1. Med oss blir välfärden fri från vinster. 2. Med oss blir regeringen fri från borgare!

Ytterst få idéer från Vänsterpartiet finner stöd hos en majoritet bland Fredrik Reinfeldts (M) väljare, men vinster i välfärden är enligt SOM-institutet just en sådan. Därmed har Sjöstedt också fördelen att företräda det enda partiet som kompromisslöst föreslår det som majoriteten av den svenska befolkningen vill se, nämligen ett förbud mot vinster i välfärden.

Det gör också att Vänsterpartiet sticker ut, inte bara i en ideologisk kontext, utan också för att de är ensamma om att ha en på förhand given och mycket framgångsrik fråga att driva inför valet 2014. Medan Miljöpartiet möter pressen på mögelskadade skolor och Reinfeldt nu också vill utföra de förslag som han utlovade för ett år sedan – ja, då känns Sjöstedts klara besked uppfriskande.

Men det finns ett scenario som skulle kunna ställa till det för Sjöstedt, och det är om de andra partierna lyckas nyansera betydelsen av vinstuttag. För att stirra sig blind på vinster är att missförstå ägarnas påverkan på företagen. Små vinster kan vara en mycket lönsam affär för en ägare, på samma sätt som stora vinster kan vara en fråga om en olönsam affär. Allt beror på hur mycket ägarna har valt att investera i företaget i form av till exempel skolbibliotek och gymnastiksalar.

För att bemöta opinionen i frågan finns därför en given väg för de andra partierna på väg in i valrörelsen: sluta prata om vinster och föreslå i stället (olika höga) lönsamhetstak i välfärden.

Mer läsning

Annons