Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntans tider för barn

Barnkonventionen blir svensk lag. Det är inte klart, men det mesta talar för det. För- och nackdelar ska nu stötas och blötas i en utredning.

Annons

Riksdagens socialutskott behandlade frågan i går och kom fram till att inte lämna ifrån sig något konkret förslag. Detta trots att det finns en majoritet i riksdagen för att skriva in barns alldeles särskilda mänskliga rättigheter i den svenska lagen. Om det blir verklighet följer vi grannlandet Norge i spåren.

Alla de rödgröna partierna är för en lag. Kristdemokraterna och Folkpartiet också. Så en omröstning i riksdagen är redan i praktiken fixad till barnkonventionens fördel.

Nu ska en utredning först granska alla detaljer. Det är bra. Grundlighet är en dygd, inte minst när det gäller lagstiftning. Det kan alltid dölja sig förtretliga detaljer i de mest behjärtansvärda avsikter.

Det riktigt dåliga är att det dröjt så länge. Barnkonventionen är ingen plötslig uppenbarelse för rikspolitikerna. Starka röster som barnombudsmannen och Rädda Barnen har i åratal propagerat för konventionen som lag. Syftet är uppenbart: barn är människor som de vuxna måste ta särskild hänsyn till.

FN-konventioner väger tungt, men lagar väger tyngre. Finns barns särskilda rättigheter med i lagtexterna kan de prövas i domstol, precis som vuxnas rättigheter. Det ger en helt annan rättssäkerhet än vackra ord för landets mindre medborgare.

Barnkonventionen som lag kommer till exempel att ge barn i asylsökande familjer en ny situation. De blir aktörer i sig själva, och inte bara bihang i sina familjer. Det blir omöjligt med konventionen som lag att strunta i om barnen hunnit rota sig i sitt nya land. Barn har rätt till trygghet, skola och respekt för sig själva som individer.

Barnens rätt är ett tecken på hur civiliserat ett land är. Sverige måste helt enkelt var ett föredöme så långt det bara går. En ”barnlag” stämmer med vår egen självbild som nation.

Nu gäller det för regeringen att se till att utredningen får klara direktiv om att snabba på. I rikspolitiken handlar snabbhet om att kunna presentera ett färdigt förslag före sommaren. Det är inte en dag för tidigt.

Barnkonventionen som lag vore den bästa gåvan till alla barn på väg ut på sommarlov.

Mer läsning

Annons