Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat sammanbrott

Annons

Det var väntat. Nästan en ickenyhet. Och ändå djupt tragiskt. Fredsprocessen i Mellanöstern har havererat – ännu en gång.

Palestinierna kräver att Israel stoppar bygget av bosättningar på ockuperad mark. Israels premiärminister Netanyahu vill fortsätta bygga, medan förhandlingarna pågår.

Någon har liknat det vid två personer som förhandlar om hur de ska dela en ost. Medan de pratar hyvlar den ena personen av den ena skivan efter den andra – och har snart ätit upp hela osten.

Å ena sidan vill alltså Netanyahu ha fred med palestinierna. Han säger sig vilja ha en palestinsk stat, vid sidan av Israel. Å andra sidan för han en politik som gör att den palestinska staten alltmer framstår som orealistisk. Han är beroende av bosättarvänliga partier för att behålla makten.

Det är Israels överlevnad som står på spel. Så brukar israeliska ledare säga, när de motiverar en hård linje mot den palestinska sidan.

De har rätt. Israels överlevnad står på spel. Och vi ska inte glömma att det är ett skrämmande perspektiv för vanliga israeler att de lever i ett litet land, att de kan stå i Jerusalem och titta in i Jordanien. Lägg därtill att Iran sannolikt försöker tillverka kärnvapen.

Men även bosättarpolitiken sätter Israels överlevnad på spel. Israels identitet är att vara en sekulär demokrati. Om Israel förhindrar en palestinsk stat får det konsekvenser. Den palestinska myndigheten riskerar att förlora all legitimitet. Palestiniernas president Mahmoud Abbas har redan hotat med att helt enkelt avveckla myndigheten. Då sitter Israel där med ockuperade områden som landet måste styra. I det område som Israel kontrollerar kommer judarna i så fall att bli en minoritet. Hur tryggt känns det?

Det finns israeliska politiker som förordar deportering av palestinier. Det skulle knappast stärka landets identitet som demokratisk och sekulär stat att tillämpa etnisk rensning.

Israels överlevnad som demokrati kräver inte bara att landet förmår att försvara sig. Det krävs också ett stopp för bosättningarna och en palestinsk stat.

Just Israels vänner måste säga detta.

Mer läsning

Annons