Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapen till demokratier

Annons
Vapenkund. I Bahrain syns spåren efter regimens attack mot den egna befolkningen. Bahrain är ett av de länder som Sverige har sålt krigsmateriel till. Arkivbild: Scanpix-AP

Den sittande regimen i Bahrain gör nu sitt bästa för att slå ner demokratirörelsen i landet. Bahrain är ett av de länder som Sverige har sålt krigsmateriel till. Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesperson, förespråkar att det ska införas ett demokratikrav när vi exporterar vapen. Ett krav som hade uteslutit vapenexport till Bahrain och en rad andra länder.

Det är inte omoraliskt i sig att exportera vapen. Det vore snarare ett moraliskt dilemma att inte exportera vapen. Det vore att säga att just de länder som kan tillverka sina vapen själva har en exklusiv rätt att försvara sig.

Men att skicka vapen till diktaturer är riskabelt. En förhållandevis stabil regim kan lätt omvandlas till ett blodsugande monster när den pressas av sina egna medborgare. Vapen som egentligen är gjorda för att attackera fartyg eller militära installationer kan i stället riktas mot en folkmassa.

Det är en sak satt sälja civila produkter till länder som Kina, Saudiarabien eller Bahrain. Handel kan bidra till att skapa andningshål av information för invånarna i en diktatur. Men vapen är alltid en exklusivt statlig angelägenhet. Det är inte privatpersoner som köper Stridsfordon 90, militära radarsystem eller Gripen-flygplan.

Att utfärda en kommuniké där våld mot civila fördöms går naturligtvis an. Men om vi några månader tidigare har levererat vapen till samma regim, framstår svensk utrikespolitik som minst sagt motsägelsefull. Och pressade regimer brukar inte vara så noga med att läsa kommunikéer.

Den amerikanska organisationen Freedom House gör varje år en karta, där länderna delas in i tre grupper: fria länder, delvis fria länder och icke fria länder. Bland icke fria länder som Sverige säljer vapen till finns Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Bahrain, Algeriet och Jordanien. Pakistan, som var ett av de största exportländerna, betecknas som delvis fritt.

Det finns en risk att myndigheter trixar med begrepp. Våra migrationsmyndigheter använder till exempel begreppet ”inre väpnad konflikt” så strikt att det nästan inte finns några väpnade konflikter i världen. För om det pågår en väpnad konflikt blir det svårare att utvisa människor. Om vi ska införa ett demokratikriterium för vapenexport, måste det ske på strikta grunder. Det får inte räcka med att en regim infört något slags symboliskt parlament, för att snygga till fasaden.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ändra i kriterierna för vapenexport. Men i den här frågan bör Folkpartiet agera med envishet.

Mer läsning

Annons