Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenhandeln och den stora glömskan

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Oops, vi hade visst glömt något. Det verkar vara den allmänna reaktionen på Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien bland politiska företrädare. En trefaldig minnesförlust.

@NA Brödtext m pil:En del av de politiker som nu högljutt protesterar mot vapenaffärer med Saudiarabien har tidigare, i tyst samförstånd, accepterat att Sverige gör just sådana affärer. Det gäller till exempel Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De hade kunnat fälla Göran Perssons regering. Men de ville tydligen inte göra det.

Däremot har faktiskt Folkpartiet försökt att få till stånd mer strikta regler som skulle förbjuda vapenexport till diktaturer.

Den sittande regeringen verkar ha glömt vad som hände i arabvärlden för exakt ett år sedan. Då vaknade västvärldens politiker upp från en dvala. Det kanske inte var så lyckat att stödja auktoritära regimer i arabvärlden som påstod sig vara en garant för stabilitet. Även den minnesbilden verkar vara som bortblåst. Vi fortsätter att stödja en av hårdaste diktaturerna i arabvärlden. Och nej, jag tror inte att det hande varit någon skillnad om det hade varit en socialdemokratisk regering. Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att underhålla vår vapenindustri med pengar från Saudiarabien.

Regeringen verkar ha glömt bort Mohammed Habib al-Muqdad, svensk medborgare som dömts till livstids fängelse i Bahrain. Han deltog i demonstrationer för demokrati. Saudiarabien skickade trupper till Bahrain för att kväsa upproret. Samma krigsmakt som under förra året fick köpa krigsmateriel för 2,9 miljarder kronor av Sverige.

Jag påstår inte att vi ska bryta alla kontakter med regimen i Saudiarabien. Civil handel bidrar ofta till att öppna ett land, även om landet är en diktatur. Handel skapar sprickor i muren.

Med försäljning av militära vapen är det annorlunda. Det innebär att vi förser att land med utrustning som ytterst syftar till att döda i statens namn. Vi vet att diktaturer tenderar att använda vapnen inåt likaväl som utåt. Det är bara att titta på vad som händer i Syrien. Och det är bara att titta på hur Saudiarabien agerade när regimen i grannlandet Bahrain hotades. Vad händer när Saudiarabiens egna medborgare börjar kräva att få vara med och bestämma hur landet ska styras? Landet som har varit en familjestyrd diktatur sedan 1932.

Alltså: Försäljning av vapen är ett stöd till regimen. På något annat sätt kan det inte beskrivas.

Planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien finns det olika uppgifter om. Men att den socialdemokratiska regeringen slöt ett avtal om vapenhandel med Saudiarabien kan inte förklaras bort. Att den nuvarande regeringen valde att låta avtalet förlängas kan inte heller förklaras bort.

Men det är just så här det brukar gå till när debatten flammar upp om vapenaffärer. ”Vi måste fullfölja ett avtal”. ”Det här är följdleveranser”. Så brukar det låta.

Mer läsning

Annons