Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var han mörkhyad ...?

Annons

Den 29 oktober grep polisen en handfull personer i Göteborg, misstänkta för terrorbrott. Två av dem anhölls. Men i dag är alla friade.

Nu visar det sig att polisen byggde sitt ingripande på ett synnerligen förvirrat vittnesmål. Ena stunden sade vittnet att det var en lång afrikansk man med krulligt år som hade nämnt något om en bomb. Andra stunden var det en kort man om inte var afrikan.

Det är en svår balansgång för polisen. Hellre förhindra ett terrordåd än att plocka upp resterna efter en bomb som detonerat. Självmordsbombaren i Stockholm för ett år sedan känns fortfarande kusligt aktuell. Men det måste också finnas någon vettig grund för ett ingripande.

Dels handlar det om rättssäkerhet. Dels handlar det om att polisen ska göra rätt saker. För varje gång polisen slår till mot oskyldiga, innebär det att resurser går åt som kunde ha använts för sätta dit riktiga brottslingar.

När personerna i Göteborg greps sade polisen att det fanns ett ”trovärdigt” vittne. Nu efteråt säger chefsåklagaren att vittnesmålet låter ”oerhört svajigt”. Och varför valde polisen just tolkningen att det var en mörkhyad och lång afrikan?

Det finns en risk för tunnelseende, att hotet om muslimska extremister är det enda som vi ser.

Det räcker med att titta på vad som har hänt de senaste åren för att få en mer nyanserad bild av hoten. Här om dagen var det en förvirrad 33-åring i Belgien som sköt in bland julhandlande människor, sannolikt utan politiskt motiv. Fem människor dog (inklusive attentatsmannen) och 122 skadades.

Anders Behring Breivik mördade 77 personer. I Malmö sitter en 39-årig man häktad, misstänkt för tre mord och 13 mordförsök. Ett allmänt hat mot invandrare verkar ha varit hans drivkraft. I november 2007 och september 2008 drabbades Finland av två så kallade skolskjutningar – nio respektive elva dödsoffer. Alla dessa fall handlar om ensamma gärningsmän. I en del fall med förvirrade politiska motiv. I andra fall handlar det snarare om ”utvidgade självmord”.

Men så har vi också självmordsbombaren i Stockholm, som hade kunnat mörda tiotals människor om bomben hade fungerat som han hade tänkt. Så visst finns terrorhotet. Men att någon tycker sig ha hört ordet ”bomb” av en person som möjligen kan vara mörkhyad, borde inte räcka för att polisen ska slå till med dragna vapen.

Mer läsning

Annons