Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var på din vakt även i dag

Ta en tur till Varberga i Örebro. Titta en stund på monumentet över ett folkmord – och försök föreställa dig för ett ögonblick hur offren upplevde det.

Annons

Monumentet invigdes på fredagen i närvaro av diplomater från till exempel Armenien och företrädare för den ortodoxa kyrkan. Lika slående var att Turkiet inte skickade någon diplomat. Det borde Turkiet ha gjort. För 100 år sedan var det mångkulturella Osmanska riket på fallrepet. Den ungturkiska rörelsen ansåg sig ha lösningen på problemet: En ny stat som skulle vara enbart turkisk. Det fanns en tro på att kurderna skulle kunna assimileras. Men kristna folkgrupper som armenier, syrianer, kaldéer och greker skulle fördrivas eller förintas. Det visade sig senare att den ungturkiska rörelsen grovt hade underskattat kurdernas strävan efter att behålla en nationell identitet. Kurder deltog i folkmordet, men fick senare kämpa mot den turkiska staten för sina rättigheter.

Enligt uppskattningar mördades 1,5 miljoner armenier, en miljon greker och 300 000 syrianer.

Senare skulle det ske en stor folkomflyttning där en miljon greker tvingades flytta från Turkiet till Grekland och 400 000 turkar från Grekland till Turkiet. Fast greker i Turkiet talade turkiska. Och turkar i Grekland hade grekiska som sitt modersmål. De förenklade bilderna av ”de andra” stämmer ju så sällan.

I Turkiet är frågan om folkmordet på kristna folkgrupper känslig. Numera kan intellektuella tala om det som ett folkmord. Men den turkiska regeringen vill inte göra det. Det är viktigt, för Turkiets egen skull, att turkiska diplomater kan närvara vid invigning av monument som det i Varberga. Det går inte att ta avstånd från något som du inte ens erkänner har hänt. Att erkänna folkmordet vore ett uttryck för styrka, inte svaghet.

Vi andra bör också dra slutsatser. Vi ska vara på vår vakt när det dyker upp politiska ideologier som säger att allt blir bättre, om vi ”slipper” dem som har ett annat ursprung, ett annat språk eller en annan religion.

Mer läsning

Annons