Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Varberga är roligt, spännande och tryggt

Annons
Stadsdel med liv. Amanda Hanna gillar att Varberga är en stadsdel med liv. –Varberga är lite som en samlingsplats. Hit kommer folk även från Mellringe, Hjärsta och andra ställen, säger hon. Foto: Ola Karlsson

Amanda Hanna är 15 år gammal. Sedan hon var två år har hon bott i Varberga. När jag frågar hur hon skulle vilja beskriva hur det är att bo i Varberga tänker hon efter en stund. Sedan säger hon:

– Varberga är roligt. Det är spännande. Och det är tryggt.

Första kvällen på Varberga fritidsgård blev vi vittnen till ett slagsmål på gården utanför och ungdomar klagade över att polisen inte kommer när de ringer. Andra kvällen pratade vi med fritidsledaren Annica Grönkvist om vad som kan göras för att få lite bättre ordning på fritidsgården. Det har skett stölder på fritidsgården under de dagar vi har varit där. Fritidsledarna har uppmanat ungdomarna att behålla skorna på, för att de inte ska bli stulna.

Så visst finns det en rätt stökig sida av Varberga. Men det finns också en annan sida, som Amanda Hanna beskriver. Det är kul att bo i Varberga. Och det är ju inte så att folk i allmänhet riskerar att bli nedslagna. Amanda Hanna säger så här:

– Jag är inte en sådan som söker mig till bråk. Och de som gör det får skylla sig själva.

Vad är det då som är bra med Varberga? Amanda framhåller just att det är liv, att folk rör sig utomhus. Det är mer folkliv än i ett villakvarter där människor sitter och tittar på Aktuellt på kvällarna.

– Det är spännande att gå ut från sin gård, när det är mycket folk ute. Man vet aldrig vad som händer. Varberga är lite som en samlingsplats. Hit kommer folk även från Mellringe, Hjärsta och andra ställen. Det är liv i Varberga.

Det låter nästan som om du beskriver Varberga som en egen liten storstad?

– Ja precis så är det!

– Om jag skulle förändra något i Varberga så är det att det skulle vara lite mer affärer och sådana ställen, att det skulle bli ännu mera liv på gatorna.

Amanda har en ambitiös plan: Att vara en förebild för andra ungdomar i Varberga, att visa att hon kommer att lyckas. Och så har hon två konkreta framtidsplaner. Den ena är att spela i damlandslaget i fotboll. Den andra att bli polis.

För fyra och ett halvt år sedan började hon spela i Kif Örebro.

– Jag såg damfotboll på tv och tyckte att det verkade kul. Men när jag själv började spela fotboll kunde jag knappt sparka på en boll.

Och visst har hon sett ”Bend it like Beckham”. Filmen om en indisk tjej i London som börjar spela fotboll.

– Jag tycker det är en bra film. Den visar att du kan spela fotboll och samtidigt behålla din kultur. Jag är den enda tjejen med utländsk bakgrund som var med och spelade i elitlägret tillsammans med Örebro läns F 99. Det kan också göra att jag är en förebild för andra.

På fritidsgården brukar Amanda vara i dansrummet eller hänga i fiket. Men hon har inte tid att gå till fritidsgården så ofta. Hon tränar fotboll minst åtta gånger i veckan. Målet var ju att bli landslagsspelare.

Amandas äldre syster Jessica Hanna (21) bor i Karlstad och utbildar sig till fastighetsmäklare.

– Hon förverkligar sina drömmar. Det vill jag också göra.

Mer läsning

Annons