Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värde: två biljoner dollar

Vi får hoppas att riksbanksfullmäktige vågar utse en ny uppkäftig vice riksbankschef, efter Lars E O Svensson.

Annons

Men risken finns att riksbanksfullmäktige försöker undvika den frispråkiga penningpolitiska debatt som har förts inom riksbanksledningen – och som allmänheten har kunnat ta del av genom riksbankens protokoll. Lågmält förklarade Lars E O Svensson sin syn på penningpolitiken på presskonferensen tidigare i veckan där han berättade att han avgår i maj. Till skillnad från majoriteten i riksbankens ledning vill Lars E O Svensson att räntan ska sänkas. Det skulle leda till något högre inflation, men också lägre arbetslöshet.

Majoriteten i riksbankens ledning är orolig över att hushållens skuldsättning skulle öka om räntan skulle sänkas – och det blev billigare att låna pengar. En oro som Lars E O Svensson anser vara obefogad.

Vem blir Lars E O Svenssons efterträdare? Ja, låt oss hoppas att riksbanksfullmäktige hellre söker efter en kunnig och uppkäftig ekonom, än en person som tycker lika dant som majoriteten.

Riksbankens ska självständigt forma penningpolitiken, i enlighet med riktlinjerna från riksdagen. Målet är en inflation kring två procent. Inom ramen för det målet ska riksbanken dessutom underlätta för regeringens allmänna ekonomiska politik, till exempel att få ner arbetslösheten.

Men självständigheten innebär inte att riksbanken ska stå fri från granskning eller kritisk debatt.

Den amerikanska tidningen the Atlantic publicerade för bara ett par dagar sedan en artikel som ställde frågan: Hur mycket är en bra centralbankschef värd? Den pekar på just Lars E O Svensson som en av världens främsta experter på penningpolitik. Om han kunde fördubbla takten i den amerikanska återhämtningen, vore han värd två biljoner dollar, fastslår tidskriften.

Lars E O Svensson behöver inte vara orolig för att bli arbetslös.

Mer läsning

Annons