Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är de så rädda?

Personerna är viktiga i politiken. Många väljare gör sitt val beroende på vem som kandiderar för ett parti.

Annons

Partierna själva lyfter fram sina kandidater. De försöker göra dem mer tillgängliga och kända. Deras privata sida, intressen, familj och liknande, presenteras. Många bloggar och twittrar.

Kent Persson (M) och Staffan Werme (FP) har dragit i gång en diskussion om ledarskap. De har berättat om, som de ser, sina förtjänster och hur de vill leda Örebro.

Debatten har bland annat förts i NA:s spalter och i bloggar. Många läsare har gett egna kommentarer.

Socialdemokraterna å sin sida ser diskussionen som tecken på borgerlig splittring. Det är en inskränkt syn. Öppen debatt även om ledarskapet är tvärtom tecken på styrka. För väljarna är det definitivt intressant hur respektive politiker ser på sig själv liksom vad andra tycker. Det finns kritik, även från de egna, mot hur ledarskapet i Örebro rådhus går till. Även det är information som väljarna bör få före valet.

Socialdemokraterna har presenterat en uppsättning kandidater till de ledande posterna om de skulle vinna valet. Det är jättebra. Alla förstår nog att detta inte är det samma som att ta ut någon valseger i förskott, utan upplysningar till väljarna som är av vikt. Väljaren kan jämföra politik och person.

Efter att ha dragit i gång persondebatten, vill nu Kent Persson ha ett slut på den.

– Tjafs och käbbel om vem som ska ha vilket uppdrag riskerar att faktiskt skrämma bort väljarna, skriver han på sin blogg. Jaha, men varför började han diskussionen då?

Kristdemokraternas Lennart Bondesson till och med beklagar debatten och tycker att den handlar om fel saker. Varför är de så rädda?

Debatt om av vem, och på vilka grunder, en kommun ska ledas är verkligen inte ”tjafs och käbbel”. Vi är uppenbarligen ovana att tala om saken i våra val. En politiker som talar så väl om dialog med väljarna och det fina med stark närvaro i sociala medier borde inte avfärda samtal också om personerna som vill leda. Moderaterna, och alliansen, gör ju ständiga jämförelser mellan Reinfeldt och Sahlin.

Varför vill de inte ha diskussion om lokala kandidaters ledarförmåga?

Mer läsning

Annons