Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det landshövdingen som talar?

Annons

Det börjar åter röra på sig i regionfrågan. En tidplan finns, och redan under detta år och nästa år behöver en hel del klaras ut. Tanken är att riksdagen ska fatta beslut i december 2013 och att 2014 också blir valår för regionerna.

Argumenten för, liksom frågetecknen, har inte förändrats på något avgörande sätt. Däremot har det klargjorts från regeringshåll att små regionlösningar modell Halland inte är önskvärda. Riktpunkten är cirka en miljon invånare per region.

Ett annat besked, som har betydelse för vår del av landet, är att Stockholm inte har planer på att fusionera med något annat län.

För en tid sedan hölls möte i Örebro slott. Kringliggande län var inbjudna för att diskutera möjliga samarbetsval. Initiativet har mottagits med blandade reaktioner. Framförallt i Värmland finns tveksamheter mot Örebro. I lokaltidningarna har det senaste tiden ventilerats stark kritik mot Örebro. Den handlar både om storebrorsmentalitet och tidigare agerande.

Huvudspåret för Värmland är just nu att ingå i Västra Götalandsregionen. Men det är omstritt och partierna där, liksom i vårt län, är delade i sin syn på vad som är bäst. Ett problem är att regionaliseringen bygger på sådana upphaussade förväntningar av vad den ska leda till. Himlens portar kommer inte att öppna sig.

I veckan lät sig landshövding Rose-Marie Frebran intervjuas i Värmlands stora avis Nya Wermlands -tidningen. Hon talar för sitt, och att Värmlands möjligheter är större tillsammans med Örebro än med Västra Götaland:

– Vi vill ha Värmland med på resan mot en stark Svealandsregion (Örebro, Sörmland samt Västmanland) , säger hon.

Det märkliga i sammanhanget är att det är landshövdingen – en statlig tjänsteman – som för ordet. Var finns de folkvalda? Är det en strategi att hålla sig borta från offentligt samtal?

Liknande sker på andra håll. Landshövdingarna pratar. Kanske har regeringen sagt åt dem att ta initiativ? Kanske beror det på att de politiska partierna har lite av beröringsskräck för frågan? Då passar det bra att låta en tjänsteman agera.

Ett minimikrav är att de folkvalda tar täten. Och att de berättar för allmänheten vad de säger i de sluta rummen.

Mer läsning

Annons