Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför denna tystnad om patientsäkerhet?

Varje år drabbas 100 000 svenskar av skador i vården. Av dem avlider 3 000. En ohållbar situation även om det alltid kommer att begås fel i mänsklig verksamhet. Som individ känner man sig aldrig så liten som när man överlämnar sitt liv i händerna på vårdens experter.

Annons

I förra veckan levererade socialminister Göran Hägglund propositionen ”Patientsäkerhet och tillsyn”. Innan sommaren ska riksdagens fatta beslut.

Det finns riktigt bra delar i förslaget. I dag måste en felbehandlad patient rikta anmälan mot en specifik person i vården. Det utredningsansvaret ska lämnas över till myndigheten. Detta stärker patienternas möjligheter att få sin sak undersökt.

Men det finns också stora brister i propositionen. I onsdags talade Aud Sjökvist inför 150 deltagare på Läkardagarna i Örebro. Hon är generaldirektör för HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, och mycket kritisk till den nyordning som regeringen vill införa. Enligt propositionen flyttas patienternas anmälningar från HSAN till Socialstyrelsen. Regeringen vill alltså slopa den oberoende ”domstolen” och koncentrera all makt till en stor myndighet, som ska värna allt; sina egna regler, vårdens personal – och patienterna som anmäler just vårdens personal.

Utredningen som kom förra året fick massiv kritik från en lång rad remissinstanser för att rätten att överklaga tagits bort. I dag kan en patient eller anmäld vårdanställd överklaga ett HSAN-beslut och få det prövat i länsrätten. Den möjligheten finns nu inte kvar enligt propositionen. Detta strider helt mot principer för rättssäkerheten.

De påföljder som Hsan kan utdöma i dag är borttagna. Precisa juridiska begrepp som ”erinran” och ”varning” har förvandlats till det allmänt hållna ”kritik”. Och ”kritik” är ingen juridisk påföljd och kan inte överklagas.

Anledningen till denna luddighet om det personliga ansvaret är, att regeringen vill komma åt systemfel i vården i stället för att nagla fast enskilda läkare eller sjuksköterskor. Det är helt riktigt att ställa vårdens makthavare till ansvar i större utsträckning. Fel i vården kan många gånger bero på dålig organisation och resursbrist. I sådana fall är det helt orimligt att personalen som kämpar på mot alla odds blir ansvariga.

Men det finns ett personligt ansvar hos vårdens legitimerade yrkesutövare. Det är dem som patienterna möter. Och det är patientens makt som måste stärkas. Det ena får inte ta ut det andra.

Möjligheten att överklaga ska nu utredas igen men kommer inte med i den nuvarande propositionen. Än så länge har det varit väldigt tyst från politiker om förslaget till denna nya lag. Om en vecka ska Aud Sjökvist träffa socialutskottet. Låt det bli starten på den intensiva debatt som patientsäkerheten kräver.

Mer läsning

Annons