Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte bli Nato-medlem?

Vi ska försvara andra Nato-länder. Och så ska vi samarbeta med Nato. Men vi ska inte gå med i Nato, säger utrikesministern.

Annons

I veckan hölls en Nato-debatt i riksdagen. Förlåt, säkerhetspolitisk debatt ska det heta. Men i allt väsentligt handlade debatten om Nato – och kraven från Allianspartierna att ett Nato-medlemskap ska utredas. Utrikesminister Margot Wallström sade att Sverige ska utveckla samarbetet med EU, Nato, Norden och med Finland. Men vi ska inte gå med i Nato. Den militära alliansfriheten står fast.

Men vad betyder detta?

Samarbete med EU? Ja, det betyder att vi samarbetar med 27 andra medlemsländer i EU, varav alla utom tre (Österrike, Finland och Irland) är med i Nato.

Samarbete med Norden? Det betyder att vi samarbetar med Norge, Island, Danmark och Finland. Tre av de fyra länderna är med i Nato.

Samarbete med Finland? Ja, då handlar det om ett samarbete med ett land som inte är med i Nato. Men också ett land där relationen till Nato diskuteras.

Samtidigt gäller den så kallade solidaritetsförklaringen. Om ett annat nordiskt land eller ett annat EU-land utsätts för angrepp kommer Sverige inte att stå passivt. Den svenska regeringen förväntar sig samma åtagande tillbaka. Återigen: tre fjärdedelar av de nordiska länder som vi förklarar oss solidariska med är med i Nato. Av de EU-länder som Sverige lovar att försvara är alla utom tre med i Nato.

Det finns ett problem med solidaritetsförklaringen. Den är ensidig. Sverige lovar att försvara en stor del av Natos medlemsländer. Men det enda sättet att få motsvarande garanti tillbaka är att gå med i Nato.

Så behovet att diskutera Nato har inte bara skapats av det senaste årets ryska aggression mot vårt grannland Ukraina.

Svenska regeringar (oavsett färg) har det senaste årtiondet byggt sin säkerhetspolitik på att Nato – eller stora delar av Natos medlemsländer – är beredda att delta i försvaret av Sverige. Det är märkligt att inte den detaljen diskuteras mer.

Mer läsning

Annons