Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargarna och juridiken

Miljöminister Lena Ek slipper ställas inför EU:s domstol om vargjakt. Förvaltningsrätten i Stockholm gjorde jobbet i stället.

Annons

I grunden är det beklagligt att vargpolitiken till slut regleras genom ett domstolsbeslut. Men regeringen har haft svårt klara balansen mellan olika intressen. Å ena sidan en opinion som vill ha jakt på varg. Å andra sidan EU:s lagstiftning som i princip säger att jakt på varg är förbjuden.

Den 30 januari beslöt Naturvårdsverket att 16 vargar skulle skjutas. Syftet skulle vara att minska inaveln. Men samtidigt: varje beslut om att tillåta jakt på varg gör att företrädare för Svenska Jägareförbundet, LRF med flera blir glada.

Beslutet överklagades av Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen. I förra veckan kom domen: det finns andra – och mindre ingripande metoder – för att minska inaveln. Rätten ifrågasätter också hur jakten organiseras.

Den förre miljöministern Andreas Carlgren drog hurtfriskt i gång licensjakt på varg, trots att EU-kommissionen varnade för det. Han tvingades backa – och fick så småningom lämna jobbet som miljöminister. Miljöminister Lena Ek försöker sig på en lightversion av Andreas Carlgrens politik. Men inte heller den verka hålla för EU:s lagstiftning.

Kan Vargkommittén ge miljöministern vägledning? Där sitter både rovdjurskramare och jägare.

I januari lyckades medlemmarna i kommittén enas om ett delbetänkande, som bland annat sade att ersättningarna för vargstängsel och rovdjursskador måste bli mer generösa. Det låter otroligt att Svenska rovdjursföreningen och Jägareförbundet kan enas om en gemensam linje. Men i januari hände det. Och det skulle kunna hända igen när kommittén lämnar sitt slutbetänkande den 31 augusti.

Men i sista hand är det ändå miljöminister Lena Ek som måste formulera en rovdjurspolitik som inte ständigt krockar med juridiken.

Mer läsning

Annons