Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargens vän i Bryssel

Om en vecka knallar startskottet för årets jakt på varg, en händelse som delar svenskarna i två läger – för eller emot. Nu är också den svenska jakten ett hett ämne i EU.

Annons

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik har brevväxlat med den svenska regeringen en längre tid för att få svar på en mängd frågor om denna kontroversiella form av viltvård. I september förra året postades en 20-sidig lunta med svar från miljödepartementet. Kommissionären lät sig inte nöjas utan har återkommit mer fler frågor, gång på gång.

I går höjde Janez Potocnik rösten och hotade med att dra den svenska vargjakten inför EU-domstolen om inte han inte får svar som, på vetenskaplig grund, klart visar att licensjakten inte hotar den svenska vargstammen.

Kommissionärens utgångspunkt är att vargjakt är sträng förbjudet i EU. Undantag får endast göras i ytterst särskilda fall. De svar som hittills getts av den svenska regeringen har fått Janez Potocnik att dra slutsatsen, än så länge, att den svenska jakten hotar vargstammens fortlevnad.

Potocnik hävdar att de inavlade svenska vargarna borde få tillskott av nya gener från inplanterade djur innan jakt tillåts. I Sverige har vi valt att jaga först. Alltså precis tvärtom.

Potocniks logik är glasklar, lika lätt att förstå som att man måste så först för att kunna skörda sedan.

EU-kommissionären pekar ut en rad andra svagheter i den svenska vargpolitiken. Kritiken tar sin utgångspunkt i strävan att skydda en hotad djurart, enligt den lagstiftning som finns på EU-nivå.

Läser man igenom den svenska motsvarigheten är det lätt att förstå att två världsbilder krockar med varandra. I Sverige betonas hela tiden vikten av att söka bred folklig acceptans för varg i skogen. Detta ska ske genom att tillåta jakt, som ett blodsoffer för att blidka vargmotståndarna.

En Brysselbyråkrat har nu blivit en man att räkna med den stundtals hätska svenska debatten. I Bryssel finns inga vargar, inte ens i Belgien. Men Potocnik kommer från Slovenien som har långt fler vargar per kvadratkilometer än Sverige.

EU-kommissionärens kritiska frågor betonar hela tiden att vargpolitiken måste grunda sig på vetenskap. Den inställningen har Sverige mycket att lära av.

Mer läsning

Annons