Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargpolitik havererar igen

Det blir ingen licensjakt på varg. Inte i Örebro län. Och inte någon annanstans heller. Det tror Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Orsaken är att svensk rätt återigen krockar med EU:s lagstiftning.

Regeringen har slitit med vargfrågan sedan den tillträdde. Eller rättare sagt: Centerpartistiska miljöministrar vill ge sina kärnväljare på landsbygden rätt att jaga varg. Men i EU finns en lagstiftning om utrotningshotade växt- och djurarter. Där sägs att arten måste ha nått ”gynnsam bevarandestatus” innan det är okej med licensjakt. Vi har ungefär 400 vargar i Sverige.

Miljöminister Lena Ek, som är väl förtrogen med lagstiftningsprocessen i EU, har nu satt ett intervall på mellan 170 och 270 vargar. I enlighet med den politiken har Naturvårdsverket beviljat licensjakt på 30 vargar, bland annat i Örebro län.

Men en rad miljöorganisationer säger att de tänker överklaga. Och professor Jan Darpös bedömning är att jakten kommer att stoppas i avvaktan på att frågan har avgjorts. Förra gången som Naturvårdsverket beslutade om licensjakt stoppades jakten av förvaltningsrätten. Rätten ansåg inte ens att det behövdes något avgörande från EU:s domstol. Jan Darpö konstaterar att det rättsligt inte har hänt något sedan det förra avslaget.

Om det skulle bli en process som slutar i EU:s domstol, kan det ta flera år.

Det hade inte behövt bli så. Men det blev fel redan från början när den förre miljöministern Andreas Carlgren införde licensjakt, trots att EU-kommissionen mycket tydligt varnade för att det inte var okej. Nu försöker Lena Ek att gå vidare på ungefär samma linje.

Är det över huvud taget rimligt att förvaltningen av våra rovdjur bestäms på EU-nivå? Förvaltningen av varg i Sverige eller Finland hör verkligen inte till EU:s ödesfrågor. Men samtidigt: Vi sitter och tittar på tv och upprörs över hur vilda djur i Afrika hotas av utrotning. Och EU har sedan 1992 en lagstiftning på området. Den var inte omstridd när Sverige gick med i EU. Att ändra på direktivet om hotade växt- och djurarter har inte heller varit någon prioriterad fråga för svenska regeringar, oavsett politisk färg.

Det är inte alldeles uppenbart vad begreppet ”gynnsam bevarandestatus” innebär i antal vargar. Det vet både Lena Ek och de tjänstemän på EU-kommissionen som har till uppgift att granska om Sverige uppfyller direktivets krav. Det borde alltså gå att hitta en lösning som är acceptabel både för en centerpartistisk miljöminister och EU-kommissionen.

Om förvaltningsrätten säger nej till licensjakt innebär det ytterligare ett haveri för svensk vargpolitik.

Mer läsning

Annons