Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna de modiga

Annons

Korruption har detta år blivit ett ord på modet i Sverige. Mutor och bestickning är inte längre en sjaskig syssla i andra länder utan något som avslöjats i vårt välordnade och hederliga land.

Polisen utreder misstankar om korruption i Örebro kommun. I Göteborg har avslöjande om oegentligheter i kommunen lett till åtal. I Norrköping och Stockholm utreds andra fall.

I går kom Transparency International, TI, med årets rankning: Sverige har halkat ner någon placering men ligger fortfarande i topp bland världens minst korrupta länder.

Förut var TI:s rankning en icke-nyhet hos oss. Om inte om hade varit så hade rapporten i år på sin höjd resulterat i en notis om att länder som Grekland, Ungern och Italien rasat i tabellen. Nu är den hett stoff.

Den svenska grenen av TI pekar ut några områden där det svenska skyddet mot korruption brister. Ett är den kommunala revisionen som inte är oberoende utan partipolitisk. Det ger en grogrund för överseende i stället för nödvändig petimetergranskning.

Fallet med kommunfastigheter i Örebro visar det absoluta behovet av en oberoende revision

TI pekar på att det finns utrymme för smussel på högsta politiska nivå i Sverige. Både Moderaterna och Kristdemokraterna vill fortsätta hemlighålla vilka som ger bidrag till partierna, med hänvisning till valhemligheten. Den inställningen blir allt mer ohållbar. Öppenheten har ett pris och står ibland mot den personliga integriteten. I detta fall måste allmänhetens rätt till insyn väga tyngre än särintresset.

Svenska TI vill också stärka skyddet för så kallade whistleblowers, alltså de som är djärva nog att skvallra om missförhållanden i offentlig verksamhet och i privata företag. Ingvar Bratt var en sådan modig person som bidrog till vad som utvecklades till Boforsaffären, en av de stora företagsskandalerna i svensk historia.

Det svenska lagskyddet av whistleblowers ligger långt efter andra länder och måste stärkas. Allt fler svenska företag inför sådana system för att anpassa sig till sin internationella marknad. På så sätt får vi in andra länders lagar som svenska regler, utan egen demokratisk kontroll.

Det effektivaste sättet att uppdaga korruption är att enskilda människor får nog, struntar i sin egen bekvämlighet och agerar. För det allmännas bästa.

Mer läsning

Annons