Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för valfläsk

Det är inte bara världens snabbaste män som dopar sig. Svenska politiker rustar också med prestationshöjande medel när det är dags att prestera.

Annons

Supervalåret 2014 närmar sig med stormsteg och demokratin firar triumfer: den 25 maj ska vi välja våra företrädare till Europaparlamentetet och den 14 september är det därefter dags för kommun-, landstings- och riksdagsval.

Europarlamentsvalet, som slarvigt kallats för riksdagsvalets genrep, är den här gången dubbelt så angeläget för riksdagspartierna jämfört med tidigare. Nu står inte bara inflytande i parlamentet på spel, utan också en viktig skjuts in i riksdagsvalet.

Eller som Peter Eriksson (MP), som kandiderar till EU-parlamentet, uttryckte det i Aftonbladet (1/7):

– Ingen vill vara en loser bara tre månader före riksdagsvalet.

Därmed inleds också ”Operation Valfläsk” ovanligt tidigt den här gången. Och vad gör väljare nöjda om inte nya satsningar? Nationalekonomen Li Jansson, till vardags hemmahörande på Svenskt Näringsliv, visar i den nyutkomna boken ”En chans att göra skillnad” att kommuners utgifter för arbetsmarknadsåtgärder inte främst beror på konjunkturer i ekonomin, utan på om det är valår eller inte. Då skjuts nämligen statliga medel till.

Plånboken plockas med andra ord inte fram när väljarna behöver det som mest, utan då politikerna behöver det som mest.

Att finansminister Anders Borg (M) – som tidigare fått kritik för alldeles för optimistiska prognoser – i april valde att skriva ner budgetprognosen går att förstå på samma sätt: sänk förväntningarna riktigt ordentligt för att utifrån det sedan kunna växla upp inför valet.

Därför ska det bli extra spännande att se hur valfläsket utformas nu när supervalåret står för dörren: när mycket står på spel är det extra lockande att ta till genvägar. Fråga bara Tyson Gay, Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt.

Mer läsning

Annons