Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning till Stefan Löfven

Den danska regeringen sprack. Det är en varning till Stefan Löfven.

Annons

Danmark har hittills regerats av en koalition av Socialdemokraterna, det vänsterliberala Radikale venstre och Vänsterpartiets systerparti Socialistisk Folkeparti.

Den danska staten säljer en del av aktierna i den statliga energikoncernen Dong till den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs. Men motståndet mot affären inom Socialistisk Folkeparti (SF) var så stort att partiet drar sig ur regeringen.

Partiledaren för SF Annette Vilhelmsen ville godkänna affären. Nu tvingas hon avgå Spänningarna i en svensk regering där Vänsterpartiet ingår, kommer inte att bli mindre.

För även om Jonas Sjöstedt har fört Vänsterpartiet längre bort från det kommunistiska träsket, så är Vänsterpartiet ändå ett parti som får svårt att acceptera den politik som en socialdemokratiskt ledd regering skulle driva.

Socialdemokraterna vill att Sverige ska fortsätta verka inom EU. Vänsterpartiet vill lämna EU. Sverige har ett nära samarbete med USA i utrikes- och säkerhetspolitiken. USA beskrivs som en ondskefull kraft i Vänsterpartiets partiprogram. Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet inte kan sitta i en regering som accepterar vinster inom välfärden. Det är ett krav som Stefan Löfven får svårt att tillgodose. Och den senaste tiden har även LO backat en aning från kravet att stoppa vinster i välfärden.

Vänsterpartiets medlemmar kommer säkert att jubla om Jonas Sjöstedt blir statsråd.

Men de kommer att bli rasande om de tycker att han går för långt i sina kompromisser. Frågor om EU och USA får sannolikt inget större utrymme i valrörelsen. Men för kärnan av Vänsterpartiets medlemmar kan det bli en alltför svår omställning om till exempel Sverige skulle delta i fler fredsbevarande eller fredsframtvingande operationer i samarbete med USA.

Kravet att slopa vinster kan leda till fler röster i valrörelsen. Men det kan också leda till att Vänsterpartiet får svårt att göra nödvändiga kompromisser. Det kan bli precis som i Danmark: Att gräsrötterna ryter till så till den milda grad att hela regeringen spricker.

Mer läsning

Annons