Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt kristna kulturarv

Skolverket vill minska kristendomens andel i skolans religionsundervisning. Men utbildningsminister Jan Björklund säger nej, med motiveringen att kristendomen är en dominerande del av det svenska kulturarvet. Det säger han i en intervju med Svenska Dagbladet på söndagen.

Annons

Det finns ytterligare ett argument, som Björklund inte nämner i Svenska Dagbladet: kristendomen är mångkulturell.

Vad som fått Jan Björklund att köra över Skolverket är svårt att veta. Det kan vara en eftergift till de kristdemokratiska ministrarna.

När Skolverkets förslag om att minska undervisningen om kristendom – och behandla kristendomen på samma sätt som de andra världsreligionerna – blev känt, blev det en mindre proteststorm. Inte minst från kristna församlingar.

Det finns ingen som föreslår att den gamla ”kristendomskunskapen” ska återupprättas. Det ska vara en opartisk och balanserad undervisning om den kristna trons historia, om kyrkor, högtider och så vidare. Jan Björklund är också noggrann med att framhålla att det inte handlar om att framställa den kristna tron som ”bättre” än andra religioner. De andra världsreligionerna måste också ha en given plats i undervisningen.

Visst har kristendomen en särställning i det svenska samhället. Detta trots att svenskarna knappast är ett särskilt troende folk. Men våra familjehögtider och våra officiella helgdagar bygger på kristna traditioner.

Exakt hur många timmar som ska ägnas åt varje religion är politiskt finlir.

Men det finns ytterligare ett skäl till att fördjupa elevernas kunskaper om den kristna tron. Kristendomen är ett övertydligt exempel på att det svenska samhället utvecklas i möten mellan människor med olika språk, från olika kulturer och från olika länder. Jesus kom från Mellanöstern.

Nya testamentet skrevs på grekiska. Bibelns sammansättning har utformats genom kompromisser mellan olika företrädare för den kristna tron. Den frikyrkliga rörelsen utvecklades ofta efter inspiration från USA. Kyrkan är under ständig förändring, tack vare att den hela tiden berikas med nya intryck. Kristendomen är på en gång en tusenårig tradition och en manifestation för det mångkulturella.

Mer läsning

Annons