Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart ska han vända sig?

Vården brister i sina rutiner för kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Men hur ser det ut för män?

Annons

En kvinna söker sig till vårdcentralen efter en påstådd våldtäkt. Bemötandet är under all kritik. Hon knuffas runt i landstingets korridorer och upplever själv att hon inte får den information eller det stöd som hon, i ett utsatt läge, behöver.

Några klick in på olika landstings webbsidor bekräftar att det ska finnas inarbetade rutiner för hur personal inom vården tar hand om offer för sexuellt våld. Från en första kontakt till undersökning för att säkra bevis och stödsamtal. Rutinerna borde sitta i ryggmärgen för vårdpersonalen. Ändå säger Ann-Christine Nilsson, mödrahälsovårdsöverläkare, att så inte alltid är fallet. Det händer att patienter som har utsatts för sexuellt våld bemöts på fel sätt av vården. Vågar vi ens tänka på vad det kan ge för konsekvenser?

Brottsförebyggande rådet (Brå) uppskattar att det bara är mellan 10 och 20 procent av alla sexuella övergrepp som anmäls. Mest utsatta är tjejer i 16 till 24-årsåldern. Men det är inte bara kvinnor som vården sviker. Vad händer med män som våldtas och söker vård?

En stickprovsundersökning som RFSL gjorde i maj 2014, tyder på att vården är – om möjligt – ännu sämre på att ta hand om män som utsätts för sexuella övergrepp. En man som har våldtagits och söker vård möter inte sällan sköterskor och läkare som förvirrat pekar på varandra. Vart ska han vända sig? Vilken typ av läkare ska han träffa?

Kan taffligheten bero på att det är så få män som söker vård till följd av sexuella övergrepp? Förmodligen. Men män är också mindre benägna att anmäla sexuellt våld och övergrepp än kvinnor, och mörkertalet är stort. Män och pojkar utsätts också för sexuellt våld – om än inte i lika stor utsträckning som kvinnor.

För att kunna ge våldtäktsoffer upprättelse i en rättsprocess, spelar vårdkontakterna en avgörande roll. Det kräver dokumentation och bevis, och då är ett professionellt och respektfullt bemötande a och o .Vad vården behöver är reflexmässiga och glasklara rutiner kring sexuellt våld. Oavsett om offret är en han, hon eller hen.

Mer läsning

Annons