Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande åsiktsvecka

Annons

I går inleddes den – Almedalsveckan. Som vanligt är den större än någonsin med 1 450 evenemang under de åtta dagarna. För tio år sedan, 2001, var antalet evenemang 50.

På plats är naturligtvis de politiska partierna, myndigheter, organisationer och företag. Arrangemangen och seminarierna bevakas av nästan 650 föranmälda journalister från hela landet.

Det som började helt stillsamt med att den dåvarande utbildningsministern Olof Palme höll ett sommartal från ett lastbilsflak 1968 har växt till ett gigantiskt jippo där alla försöker få sina röster hörda och sina åsikter spridda.

De politiska partierna står fortfarande i centrum. I går var det premiär för Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Deras utspel var att unga arbetslösa ska kunna läsa in gymnasiet med samhällsstöd. 5 000 nya utbildningsplatser behövs.

På fredag är det dags för Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt att äntra scenen för sitt premiärtal och på söndag gör Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson debut.

Intressant blir också torsdagen när Centerns avgående Maud Olofsson måhända lämnar sitt testamente till efterträdaren – vem det nu kan bli.

Det är fortfarande så att partierna får den största uppmärksamheten. För det är uppmärksamhet som alla vill ha. Det främsta smörjmedlet för att locka journalisterna är fria drinkar, men även andra metoder tillämpas. Vem har glömt Gudrun Schymans jippo förra året när 100 000 kronor eldades upp?

Almedalsveckan har fördelar och nackdelar. Fördelar är att makthavare, media och allmänhet lätt kommer i kontakt med varandra. En levande diskussion uppstår. Kontakter skapas.

En nackdel är att deltagandet och närvaron i Visby kostar stora pengar. Bara de statliga myndigheterna spenderar, enligt Dagens Nyheter, mer än fem miljoner kronor på att vara på plats.

En annan nackdel är att många, nog de allra flesta, inte alls får ut sina budskap – deras deltagande kostar betydligt mer än det smakar.

Men det gör kanske inte så mycket. Förhoppningsvis kan de vid eventuella utvärderingar av sina satsningar konstatera att ”vi hade i alla fall tur med vädret”. En vecka på Gotland mitt i högsommaren kan väl aldrig vara fel.

Mer läsning

Annons