Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är miljökämpe?

Annons

Utspelspolitik, kan vi kalla det. Partierna kallar till presskonferens – och lovar att de ska göra något om de vinner höstens val. Sådant kommer vi att få se en hel del av de kommande månaderna – både på riksplanet och lokalt. Både från höger och från vänster.

På måndagen var det Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Örebro som sade att de tänker satsa 120 miljoner på klimatomställning av bostäder, äldreboenden, förskolor och skolor – om de vinner valet i Örebro och om det blir en rödgrön regering i höst.

Hälften av pengarna förutsätts komma från staten, via en rödgrön regering. Så om Reinfeldt sitter kvar är det kommunala 60 miljoner kvar. Kanske ... För både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är noggranna med att peka på vilka förödande effekter det får för kommunerna om ”högerregeringen” sitter kvar.

Men det kan bli svårt för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att slå Miljöpartiet när det gäller just miljöfrågor i Örebro. Ett skäl till att Miljöpartiet lämnade samarbetet med S och V i Örebro var just att de ansåg att de inte fick gehör för sina egna hjärtefrågor, att de tvingades agera mer som passivt stödparti än som verklig samarbetspartner. Nästa vecka ska kommunfullmäktige i Örebro anta en klimatplan. Där fastställs till exempel att användningen av eldningsolja i kommunal verksamhet ska minska med 99 procent fram till år 2020. Det är faktiskt inte så lång tid till dess. Nästan halva tiden har gått när nästa mandatperiod är slut.

Miljöpartiet är ett tillräckligt kaxigt parti för att påpeka om den som styr kommunen inte följer klimatplanen. Många äldreboenden har för övrigt redan fått ny och modernare teknik för uppvärmning. Valet står inte mellan ”miljöbovar” i Koalition Örebro och en ”grön vänster”.

Egentligen vet vi inte om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att satsa några extra pengar som de säger. Allt hänger ju på att det också ska bli ett regimskifte. Och en ambitiös klimatplan är redan på väg att antas av kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet måste rimligtvis vara bekymrade över att Miljöpartiet i god tid före valet har bestämt sig för att fortsätta att samverka med allianspartierna. Det ger koalitionen trovärdighet i miljöfrågor – och fler röster i valet.

Mer läsning

Annons