Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem minns Anders Borg 2018?

Vid valet 2018 kommer Stefan Löfven att säga att ”nu är Sverige på rätt väg”. Men kom ihåg vems politik det var som förde oss dit.

Annons

På onsdagen presenterade Konjunkturinstitutet sin prognos. Bilden är positiv. Arbetslösheten kommer att fortsätta minska. Statsskulden kommer att öka en aning i år, men nästa år kommer den att krypa nedåt igen. Inflationen kommer att närma sig normala nivåer under nästa år. Hushållen kommer att få mer pengar att röra sig med.

2018 är det valår. Det hör liksom till spelets regler att regeringen kommer att peka på alla de kurvor som pekar åt rätt håll och säger ”titta vad vi har åstadkommit.” Finansministern Magdalena Andersson kommer att säga att ”ladorna var tomma”, när hon talar om inledningen på mandatperioden.

Och, kommer hon att tillägga, när statsskulden började minska så var det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styrde Sverige. Alltså: Ladorna är inte tomma längre. Fast skillnaden är faktiskt marginell.

När Anders Borg tillträdde som finansminister 2006 kunde han tacka socialdemokraten Göran Persson för budgetregler som lade grunden för starka statsfinanser. Anders Borg hade inte kunnat genomföra vare sig jobbskatteavdrag eller andra viktiga reformer om inte Göran Persson hade genomfört saneringen av statens finanser under 90-talet.

På samma sätt är det 2018. Magdalena Andersson skulle inte kunna peka på starka statsfinanser och minskad arbetslöshet – om det inte hade varit så att Anders Borg hade stimulerat den svenska ekonomin under 00-talets finanskris. När Konjunkturinstitutet i dag pekar på positiva tecken för den svenska ekonomin är det fortfarande Alliansens politik som är styrande för hur staten sköter sina finanser.

Fast det finns alltför lite utrymme för den där typen av kyliga resonemang i en valdebatt. Då är det ”vi” och ”dom”. Då finns det begränsat utrymme för att ge ”den andra sidan” ett erkännande.

Mer läsning

Annons