Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem törs avveckla avdrag?

Det är en dålig idé att inte amortera på sina lån. Och det var en dålig idé av Riksbanken att använda räntan för att hålla skuldsättningen nere.

Annons

Nu har Riksbanken släppt tanken på att reglera skuldsättningen med räntan. Räntan är rekordlåg. På tisdagen presenterade Finansinspektionen ett förslag till nya regler för bolån. De amorteringsfria lånen ska bort.

Trots att inflationen varit betydligt lägre än målet två procent, har Riksbankens ledning valt att hålla räntan uppe. Det har kostat i form av färre jobb och sämre tillväxt. Riksbanken har tagit på sig rollen att också hålla koll på lånemarknaden, att hålla ner skuldsättningen. Men räntan är inte någon bra metod för det.

Då är det bättre att göra som Finansinspektionen föreslår. Det ska inte vara möjligt att ta ett huslån och sedan nöja sig med att betala den rekordlåga räntan – som dessutom är avdragsgill. Lånen ska börja betalas tillbaka.

Men det är inte alldeles lätt att säga i vilken takt det ska ske. Om kraven blir alltför hårda, stramas ekonomin åt. Det är det sista vi behöver just nu.

Det finns också en åtgärd att vidta som ingen politiker vågar tala om inför ett val: Avdragen för räntekostnaden borde avvecklas. Vi ska inte skattesubventionera lånekostnader.

Men att ändra på det är inte enkelt. Varje dag görs husaffärer där köparen utgår från att lånekostnaden delvis betalas genom lägre skatt. Inte i ett år utan i 25 år eller 30 år. Folk som köpte hus för 15, 20 och 25 år sedan utgår från att räntan ska vara avdragsgill. Men någon regering måste någon gång börja ta i den frågan. Det går naturligtvis inte att avveckla ränteavdragen på en gång. Det måste ske i ganska små steg under en längre tid – så att människor får en rimlig chans att anpassa sig. Men just eftersom det tar tid att genomföra vore det bra om frågan väcks så snart som möjligt. Törs finansminister Magdalena Andersson göra det?

Mer läsning

Annons