Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet du vad du ska göra om någon försöker muta dig?

Usch och fy för Göteborg och dess mutskandaler! Men är du säker på att allt går rätt till i Örebro, Lindesberg, Kumla eller Laxå?

Annons

På torsdagen presenterades ”Tillitens gränser”, en rapport om den härva av mutor i Göteborg som avslöjades av tv-programmet Uppdrag granskning. En av dem som står bakom rapporten är Erik Amnå, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Avslöjandena i Göteborg har lett till ett tiotal åtal och några fällande domar. Fler åtal är att vänta. Men det finns mer att göra än att fälla de skyldiga. Erik Amnås utredning handlar om att skapa en struktur som motverkar korruption.

Sverige har mindre korruption än många andra länder. Men självgodhet är inte någon bra förutsättning för att hålla korruptionen på en låg nivå. Erik Åmnås utredning bör användas av kommuner runt om i landet, för att upptäcka egna systemfel och förebygga risker för korruption den egna förvaltningen.

Den enkät som utredarna gjort visar att sju procent av de anställda i förvaltningarna i Göteborg och åtta procent av de anställda i bolagen någon gång har erbjudits en muta. Mutförsök är alltså rätt vanliga. Och det är många som helt enkelt inte vet hur de ska agera i en sådan situation. Vet alla anställda i Örebro, Lindesberg och Kumla vad de ska göra om de erbjuds en muta? Vet de vem de ska ringa? Vet de vad de ska säga till den som erbjuder mutan?

En av utredarnas slutsatser är att det ska finnas få och tydliga styrdokument, där det framgår vad som förväntas av de anställda. En kommunal tjänsteman ska kunna göra ett jobb för ett privat företag. Men han eller hon måste rapportera det till sin chef, för att undvika lojalitetskonflikter. Och alla anställda måste vara medvetna om att korruption inte är bara något vi läser om när vi följer rapporteringen om avlägsna länder.

Att bekämpa korruption handlar inte bara om rätt och fel. Det handlar också om krass ekonomi. Låter vi korruptionen breda ut sig blir det mindre pengar till vård, skola och omsorg.

Mer läsning

Annons