Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är mer sårbara än vi tror

I ett välordnat samhälle är det lätt att drabbas av övermod och tro att vi kan hantera det mesta men mot naturkrafter står vi oss slätt.

Annons

Just nu brinner det våldsamt i Västmanland. Skogsbranden utanför Sala är ännu efter flera dygn långt ifrån under kontroll. Brandkåren i Västmanland tar nu hjälp av vattenbombare från Italien för att bekämpa branden. I går blev också flera personer som frivilligt deltagit i släckningsarbetet omringade av lågorna. Experter beräknar att det kommer att ta minst en månad innan branden är under kontroll.

Släckningsarbetet är förstås extra besvärligt just nu på grund av väderleksförhållandena. Det är ovanligt varmt och dessutom torrt i området. Räddningsledare Håkan Fehne konstaterade i går att det är vatten, vatten i massor som behövs.

Sådana här stora skogsbränder brukar härja i till exempel Australien men inte hos oss. Vi är vana vid lyxen att kunna tänka det händer där, men inte här. Ett bedrägligt lugn. Eldens krafter är mäktiga, och det går snabbt, rasande snabbt.

De senaste dygnens kraftiga åskoväder manar också till eftertanke. Det händer att blixten dödar, inte bara djur utan också människor. Än oftare händer det att blixtnedslag orsakar bränder. Vi måste ha respekt för naturkrafterna. Som människor är vi understundom små, mycket små.

Värmeböljan just nu tär på krafterna och särskilt utsatta är barn, gamla och sjuka. Universitetssjukhuset i Lund fick i går ställa in ett antal operationer på grund av att luftkonditioneringen inte fungerade. Det blev för farligt att operera. Ännu ett exempel på hur sårbara vi i själva verket är.

Den mest dystra statistiken i sommar är annars antalet drunknade. Livräddningssällskapets siffror visar ett ökat antal döda och det är främst män som drunknar. När värmen slår till vill vi både bada och ge oss ut med båten men den som är rädd om livet gör klokt i att aldrig kombinera vare sig bad- eller båtliv med alkohol. Noll tolerans till alkohol är en billig livförsäkring.

Mer läsning

Annons