Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är Pippi Långstrump

Stark som Pippi Långstrump. Så beskrivs Sveriges ekonomi av José Angel Gurria från OECD, de västliga industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation.

Annons

OECD:s januarirapport öser beröm över Sverige. Men den uppmanar också regeringen att satsa mer på arbetsmarknadsutbildning.

Det är mums för finansminister Anders Borg att OECD publicerar en så positiv rapport om Sverige. OECD-rapporten pekar på att regeringen vidtagit en rad åtgärder som mildrade den kris som uppstod 2008. Skattesänkningarna bidrog till att hålla efterfrågan uppe. Arbetslösheten steg inte så mycket som många prognosmakare fruktade. I augusti 2009 skrev Konjunkturinstitutet följande: ”Under 2011 slutar arbetslösheten att stiga och uppgår då till nästan 12 procent.” Nu räknar Konjunkturinstitutet med att arbetslösheten blir knappt åtta procent under 2011. På tok för högt. Men ändå betydligt bättre än bedömningen i augusti 2009.

I Sörmland bor en tidigare finansminister som gick upp i riksdagens talarstol och förklarade att den som är satt i skuld är inte fri. Han genomförde den ena nedskärningen efter den andra, för att få kontroll på statens utgifter. Han vände ett underskott till ett överskott.

Det finns en kontinuitet mellan den socialdemokratiske finansministern Göran Persson och den moderate finansministern Anders Borg just när det gäller kontrollen av de offentliga finanserna. Det är möjligt att båda skulle bli lite generade av den beskrivningen, med tanke på den politiska retoriken i valrörelserna. Men det är inte desto mindre sant.

Sverige satsar mer på arbetsmarknadsåtgärder än de flesta andra industriländer. Men ganska mycket pengar går till subventionerade anställningar och ganska lite går till utbildning.

Risken finns, anser OECD, att arbetslösa slussas in i det vanliga utbildningssystemet, när de i själva verket behöver specialanpassad utbildning. Det är en kritik som regeringen bör vara lyhörd inför.

Grunden för Alliansens arbetsmarknadspolitik lades när Sverige, trots en högkonjunktur, hade hög arbetslöshet. Nu är vi på väg att återhämta oss efter en djup nedgång. Då krävs andra verktyg, vilket OECD-rapporten pekar på.

Nu gäller det för regeringen att slå prognosmakarna på fingrarna en gång till, Då krävs bland annat mer arbetsmarknadsutbildning.

Mer läsning

Annons