Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hjälper tjuven på traven

Det ringde på dörren och Margareta, 98 år, öppnade. Utanför stod en kvinna som erbjöd bullar. En stund senare upptäckte Margareta att hon blivit bestulen på ett par tusen.

Annons

Det har hänt igen och det lär hända åtskilliga gånger de närmaste månaderna. Sommar innebär nya möjligheter för inbrottstjuvarna. I dagens NA berättar vi om Margareta Andersson i Almby som förutom pengarna också blev av med ett par handväskor och ett skrin. Margareta tycker att det är tråkigt att inte kunna lita på folk. Det är bara att hålla med.

Knepen tjuvarna använder tycks bli allt mer utstuderade. Att lura en 98-årig kvinna och ta sig in i lägenheten genom att bjuda på bullar är magstarkt, ja fullständigt gränslöst.

Samtidigt manar händelsen till eftertanke. Själv säger Margareta att hon inte längre tänker öppna dörren om någon ringer på. En rimlig men tråkig konsekvens. Tyvärr måste vi nog utgå ifrån att personer som vi hoppas och tror är våra medmänniskor i värsta fall kan vara våra bittraste fiender. Vi måste också inse att inbrottstjuvarna blir allt listigare. Fast å andra sidan krävs inte alltid särskilt mycket tankemöda för att veta vilka hem som står tomma.

För vi är många gånger naiva i överkant. Eftersom vi av erfarenhet vet att tomma villor ökar risken för inbrott behöver vi ju inte göra det än lättare för tjuvarna. Men det gör vi.

Att lägga ut glada semesterbilder från exotiska platser på Facebook och samtidigt tala om att äntligen är det semester och vi är långt, långt borta, är att hjälpa objudna gäster väl mycket på traven. Då lär nog inte ens timern som då och då tänder belysningen i vardagsrummet räcka för att hålla objudna gäster borta.

Alliansens förslag om hårdare straff är knappast en lösning. Genom vanligt sunt bondförnuft, ja helt enkelt genom att tänka efter före, och genom grannsamverkan kommer vi långt. Så låt oss hjälpas åt och hålla koll på varandra.

Mer läsning

Annons