Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste få veta

Annons

I dag återupptas rättegången mot Anders Behring Breivik som ytterligare en dag ska berätta hur han mördade 69 människor på Utöya. Det är fruktansvärt men oundvikligt för att domstolen ska kunna göra sitt arbete.

Vi vill veta så mycket som möjligt vem Behring Breivik är och sedan önskar vi att han försvinner. Så kommenterade Trond Henry Blattman fredagens förhandling. Hans son Torjus mördades på Utöya och nu är han, pappan, ledare för den nationella anhöriggruppen.

Den första rättegångsveckan av planerade tio har gett Breivik möjlighet att föra sin talan, att ge sin förklaring till varför han planerade och genomförde sprängningen i centrala Oslo och morden på deltagarna på Arbeiderpartiets ungdomsläger.

På tisdagen läser Breivik upp sitt ”manifest”, en innantilläsning av 13 sidor högerextrem retorik. En del ifrågasätter att domstolen tillät honom tala fritt om sin dödsbringande politik. Men det är nödvändigt. Breivik står inte inför rätta för sin politiska uppfattning, men det är dessa åsikter som ledde honom till handling. Vi måste få veta så mycket som möjligt.

Så ska det vara i ett öppet samhälle, den typ av samhälle som drabbats av Breiviks mordiska hat. Ett öppet samhälle kan och ska inte skydda sig mot extremister genom att förtiga och censurera. Det enda sättet är att bemöta orden med ord.

Breivik är inte ensam om sina extrema åsikter. På så sätt är han del av en internationell politisk rörelse där människor delas in raser, religioner och nationer. Olösliga konflikter är en del av denna världsbild. Våld och krig mellan ”onda och goda” är oundvikliga.

Den uppfattningen måste bekämpas. Breivik själv har med sitt kallblodiga mördande blivit sin egen uppfattnings värsta fiende.

Vi måste få veta så mycket som möjligt. I dag blir ännu en avgrundsdag för de drabbade, när Breivik fortsätter sin berättelse om timmarna på Utöya.

Breivik visar hittills ingen ånger i rätten utan talar enbart om att han tvingat sig själv att fortsätta så fort minsta tvivel dykt upp i hans medvetande.

Denna omänsklighet är så svår att förstå. Det är rättens uppgift att göra bedömningen om Breivik då var, och fortfarande är, psykiskt sjuk eller kan räknas som fullt medveten om sina handlingar.

Mer läsning

Annons