Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vet redan att kärnvapen är farliga

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Utrikesminister Carl Bildt fick skäll för att han ringde Ring P1 i stället för Ekot. Det är ett typiskt exempel på hur en komplicerad politisk fråga förenklas. Det handlar om kärnvapen – och krav på kärnvapennedrustning. Men det stora grälet handlar om att Carl Bildt ringde till Ring P1 i stället för att prata med en reporter på Ekot.

Sådant kan i och för sig diskuteras. Men Carl Bildt är inte den första politikern som väljer en kanal som han anser vara fördelaktig för sig själv.

På ytan låter det naturligtvis illa för Carl Bildt. Här har 80 länder enats om ett uttalande mot kärnvapen. Och Sverige är inte med på listan. Dessutom gör Carl Bildt en diplomatisk fadäs när han pekar ut de länder som skrivit på som mindre seriösa. Här finns till exempel Danmark, Irland, Norge och Island.

Men i sak har Carl Bildt rätt. Uttalandet som de 80 länderna har skrivit under är tunt. Mycket tunt! Här konstateras att en kärnvapenexplosion leder till fruktansvärd förstörelse, en humanitär katastrof. Och det borde vara ett djupt bekymmer för alla, eftersom kärnvapen inte tar hänsyn till några nationsgränser. Dokumentet avslutas med en mening om att det är en skyldighet vi har gentemot kommande generationer att göra oss av med kärnvapenhotet.

Å ena sidan: Vem kan vara emot det här? Det är klart att vi är emot kärnvapen. Det är klart att det vore ett framsteg för mänskligheten om kärnvapnen kunde avvecklas. Å andra sidan känns det lite som: Och? Pekar texten framåt på något sätt? Nej, inte alls. En av undertecknarna är för övrigt Iran, som vägrar låta FN inspektera sina kärnvapenanläggningar.

I början av 80-talet svepte en fredsrörelse fram i västvärlden. Det stora hotet mot freden Europa kom från Sovjetunionen, som höll stora delar av Europa i järngrepp. Men delar av fredsrörelsen bortsåg från detta. Det betraktades inte som intressant. Sovjetunionen och dess lydstater var inte sena att stödja fredsrörelsen. En av de demonstrationer som hölls gick ut på att skapa en kedja som symboliskt sammanlänkade de sovjetiska och amerikanska ambassaderna i Stockholm. Det underförstådda budskapet var: om de bara pratar med varandra och är snälla mot varandra så blir allt bra. Bland fredsrörelsens kritiker fanns för övrigt en ung riksdagsledamot från Moderaterna, som hette Carl Bildt.

Han hade rätt då. Och han har rätt om det uttalande som 80 länder ställde sig bakom den 24 april i år.

De mest akuta kärnvapenhoten kommer i dag från Iran och Nordkorea. Vi skulle få en säkrare värld om Iran låter bli att utveckla kärnvapen och Nordkorea lovar att avveckla sina. Om det säger uttalandet ingenting. För då skulle det bli besvärligt och kontroversiellt. Hellre lite allmänna fraser om att kärnvapen är otäckt. Men det visste vi redan.

Visst är det så att uttalanden från organisationer som FN och EU kan vara lite högtravande. Men i det här fallet finns det ingenting av substans. Ingenting som pekar mot hur vi ska bära oss åt för att minska riskerna för kärnvapenspridning. Just därför kunde till exempel Iran underteckna uttalandet.

Mer läsning

Annons