Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victoria och kungen hotar monarkin!

Annons

Åter igen ett avslöjande om bolag med affärer i skatteparadis – och det blir lite extra kittlande när det finns kopplingar till kungafamiljen. Men det är inte skatteparadisen som är grejen, utan just kungafamiljen.

De är omutbara, enligt lagen. Men dåligt omdöme kan de uppenbarligen ha.

Deras ämbete är en del av statsapparaten. De betalas av skattebetalarna. Det är en omöjlig argumentation att å ena sidan hävda att kungafamiljen gör stora insatser för Sverige och andra sidan framställa dem som maktlösa. Sedan hör det till saken att deras maktutövning sker genom representativa uppgifter, snarare än genom formellt beslutsfattande. De klipper band. De håller högtidliga tal. De ger glans åt personer, företag och organisationer. Det är så det är tänkt att fungera.

Tänk om kungen, drottningen eller kronprinsessan har anledning att slå ett slag för till exempel språkresor.

Tänk om kungen, drottningen eller kronprinsessan har anledning att slå ett slag för till exempel språkresor. Det är lagom opolitiskt – och ändå i linje med regeringens officiella politik. Då ska hovet fatta beslut om vilka band som ska klippas, vilka personer som ska få synas på bild med kungafamiljen och vilka evenemang som den kungliga familjens medlemmar ska hålla tal på, utifrån objektiva principer. Då fungerar det inte att medlemmar i den kungliga familjen låter sig bjudas på privatjet-resor av en av de stora arrangörerna av språkresor!

Hovet borde ha noterat att stödet för monarkin är på nedgång (tack och lov för det, i och för sig). Det borde finnas sanningssägare i hovet som klargör: Kungafamiljens agerande undergräver förtroendet för monarkin. Det leder till att hovets förmåga att fatta opartiska beslut ifrågasätts.

Den gången klarade sig hovet undan på grund av en lucka i lagstiftningen. Mutbrott kan den göra sig skyldig till som är vald till sitt ämbete eller som anställts inom offentlig förvaltning. Men kungafamiljen har ju ärvt sina uppdrag.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev bjudna på smekmånad i miljonklassen av den nämnde researrangören. Det ledde till det oerhörda att Riksenheten mot korruption började titta på om detta möjligen kunde vara ett fall att granska. Den gången klarade sig hovet undan på grund av en lucka i lagstiftningen. Mutbrott kan den göra sig skyldig till som är vald till sitt ämbete eller som anställts. Men kungafamiljen har ju ärvt sina uppdrag.

Så mutade kan de inte vara i lagens mening. Men dåligt omdöme kan de uppenbarligen ha. Och det är ett hot mot monarkin.

Mer läsning

Annons