Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med nämdemän

Medelåldern på domstolarnas nämndemän är hög.

Annons

Till exempel i Örebro är den genomsnittlige nämndemannen över sextio år. I Stockholm är hälften av ledamöterna pensionärer.

Nämndemännen fyller en viktig roll. Framförallt är de allmänhetens ögon in i rättssystemet. Detta tillsammans med att medier kan följa rättegångar är en del av rättssäkerheten. Det finns de som vill kasta ut lekmännen och sätta in professionella. Då är sådant som hög medelålder ett argument. Deras olika kunnande och kompetens ett annat.

– Det finns en risk att äldre är fördomsfulla mot yngre, menade Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet i NA häromdagen.

Nämndemännen utses av de politiska partierna. I huvudsak hämtas de från de egna medlemsleden, fastän man testat öppen nominering på några håll. Partierna är inte representativa om man jämför sådant som ålder och etnisk bakgrund. Kärntrupperna i samtliga partier är medelålders. Kärntrupperna är ganska lika oavsett parti.

Sett över ett par årtionden har medlemstalen minskat. Det ökar avståndet mellan medborgare och politik. Partiernas roll som bred mötesplats fungerar inte. Det har diskuterats att bredda rekryteringen till domstolarna, att låta annat föreningsliv nominera personer. Partierna skulle omgående kunna börja med detta om de öppnar för att icke partimedlemmar kan representera dem. Rättegångar handlar inte om partipolitik.

Valmyndigheten har sammanställt statistik på samtliga partiers alla kandidater i årets val. Regionala skillnader finns, men det är slående hur pass lika åldern på de nominerade är oberoende av nivå. Ungefär 48 procent är 50 år och äldre när det gäller kandidater i riksdagsvalet. I kommun och landstingsvalet ser det nästan likadant ut. Så ser politiksverige ut.

Det finns fördelar med hög ålder. Man har livserfarenhet. Men ålder i sig är inget argument vare sig för eller emot någon, utan en förtroendevald ska ha övertygelse, omdöme, vara ärlig och en företrädare för allmänheten.

Många förtroendevalda är kunniga, engagerade och goda representanter för sitt skrå. Poängen är insyn i kommuner, landsting, stat, domstolar och andra institutioner. Insyn och offentlighet är det bästa korrigeringsmedel som finns. Uppdraget är bredare än att enbart fatta beslut.

Mer läsning

Annons