Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka förebilder för unga!

ÖSK:s säkerhetsansvarige Johan Skuthälla säger att det kommer att bli en hel del fylla i kväll, när ÖSK spelar mot Djurgården.

Annons

I dagens NA kan du också läsa om Alexander Nätterlund som blev nedslagen för tre år sedan. Han blev inlagd på sjukhus med hjärnskakning och sprucken mun. Han ingrep för att skydda sin bror mot en fysisk attack. Den skyldige dömdes till åtta månaders fängelse.

Alkoholen har alltså blivit en så självklar del av arenakulturen att ÖSK:s säkerhetsansvarige kallt räknar med en hel del fylla i kväll. Den yttersta konsekvensen av det drabbades Alexander Nätterlund av för tre år sedan.

Kommuner ger stöd till ungdomsidrott, bland annat för att ungdomar ska göra något annat än att ”hänga” någonstans och dricka alkohol som någon har langat åt dem. Kommunen ger stöd åt elitidrotten, till exempel ÖSK, för att elitlaget ger publicitet åt Örebro. Då förväntas spelarna vara goda förebilder.

Någon kan naturligtvis säga att det är en skillnad mellan att spela fotboll och att i vuxen ålder titta på fotboll.

Men det krävs inte någon Einstein för att se att det här inte går ihop. Ungdomar ser naturligtvis att vuxna som går och tittar på fotboll blir stupfulla (långt ifrån alla naturligtvis, men alltför många). Ungdomar ser att alkohol och fotboll hör ihop.

Det är något i fotbollskulturen som är djupt osunt, om säkerhetschefen kallt räknar med ”en hel del fylla” under en viktig match.

Okej, vi kan föra ett resonemang om att det handlar om just vuxna människor. Folk måste få ha lite kul. Det är faktiskt inte förbjudet enligt lag att bli full. Och för de allra flesta är detta inte något problem. Det blir en fylla och möjligen lite huvudvärk dagen efter. Men på måndag är det en vanlig arbetsdag igen.

Visst går det resonera så. Men kom då inte och gnäll över att ungdomar också strävar efter en fylla. Det är ju så kul.

Och den yttersta konsekvensen av fyllan på läktaren kan bli ett slagsmål som leder till åtta månaders fängelse.

Mer läsning

Annons