Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka företag ska tillåtas?

Nu råder hela havet stormar om vilka företag som ska få driva exempelvis vårdcentraler, skolor och äldreomsorg.

Annons

Företagen som driver välfärdstjänster attackeras nu från alla håll. Men sannolikt kommer många av dem att kunna vara kvar, oavsett vem som vinner valet.

För Vänsterpartiet är saken klar. Företag som verkar inom den skattefinansierade sektorn ska i princip inte få ge någon vinst. Socialdemokraterna är inte riktigt lika tydliga. Å ena sidan ska det stiftas nationella kvalitetslagar som ska bidra till att ”avsevärt begränsa vinsterna”. Å andra sidan vill Socialdemokraterna att ”mångfald och valfrihet garanteras”.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin säger till DN att LO kan tänka sig en förhandlingslösning, alltså en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om villkoren för vinstuttag. Men hur skulle det gå till? Det är klart att facken och företagen kan komma överens om exempelvis bemanning (vilket påverkar vinsterna). Men att företagen skulle vilja förhandla om exempelvis ett vinsttak är knappast troligt.

Det finns ett drag av desperation över LO:s utspel. De privata vårdföretagen består inte bara av ett antal direktörer. Företagen har också anställda som är med i LO-förbund. Personer som vill vara stolta över sitt arbete, men som blir ifrågasatta av sin egen fackliga organisation. Om fackförbund och arbetsgivare skulle kunna komma överens om vinstfrågan, skulle det onekligen lösa en del knutar för både LO och Socialdemokraterna.

På måndagen presenterade regeringen direktiven till en ny utredning, som också syftar till att begränsa vilka företag som får driva välfärdstjänster. Både Anders Borg och Jan Björklund har ifrågasatt om riskkapitalbolag ska få driva exempelvis skolor. Utredaren ska bland annat fundera över vad termen ”varaktigt ägande” betyder i praktiken. Men bli inte förvånad om riskkapitalbolag kommer att driva äldreomsorg och skolor även efter valet, oavsett om det är Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven som är statsminister.

Mer läsning

Annons