Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill de kissa på sig?

Annons

Grekland kan återigen vara på väg att lämna euron, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergkvist. De två partier som suttit i landets regering har gått kraftigt bakåt efter helgens val.

Det är klart att Grekland skulle kunna lämna euroområdet, återinföra en egen skvalpvaluta och hoppas på att saker och ting ”löser sig”. Fast problemet är att saker och ting inte ”löser sig”. Någon måste ta itu med Greklands problem. Och då handlar det inte bara om att skära i statens utgifter, avskeda offentligt anställda och sänka pensionerna.

Det handlar också om att dra in pengar till staten, att ta itu med skattefusket och korruptionen.

Skuldberget försvinner inte av att Grekland lämnar euron. Skulle Grekland få en egen valuta som sjunker i värde blir det precis tvärtom. Skuldberget skulle öka lavinartat.

På ett sätt har de grekiska väljarna varit logiska när de utkrävt ansvar. Under årtionden har grekisk politik dominerats av det socialdemokratiska Pasok och det högerinriktade Ny demokrati. Dessa två partier har det yttersta ansvaret för att den grekiska statsförvaltningen inte fungerar. Småföretagare betalar inte skatt eftersom det finns ett enkelt sätt att slippa, nämligen att ge lite ”dricks” till sin skattehandläggare. Det där har fått pågå år efter år.

Problemet är att en del av de grekiska väljarna har röstat in nyfascister i parlamentet. Och många har röstat på ett vänsteralternativ som lovat väljarna att det finns en genväg ur krisen.

Visst kan en grekisk regering säga till EU och IMF att ”vi vägrar göra fler nedskärningar”. Men om pengarna är på väg att ta slut – om staten inte kan betala ens sina löpande utgifter – vad ska regeringen då göra? Är det någon som tror att långivarna kommer att stå i kö?

Det har ibland sagts att en devalvering är som att kissa på sig, det värmer i början. Fast i Greklands fall kommer det inte ens att värma i början. Det kommer enbart att bli obehagligt. Ännu mera obehagligt än det är i dag.

Mer läsning

Annons