Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill V låna ut pengar till Grekland?

Annons
Grekisk protest. Grekiska demonstranter protesterar mot den tyske förbundskanslern Angela Merkels besök i landet. Grekland har fått stora lån från andra EU-länder. Men villkoren har för lånen har varit hårda. Arkivfoto: Petros Giannakouris/TT-AP

Malin Björk kör en gammal sliten bild av EU: att hela EU är ett högerprojekt. Både i Sverige och i EU-parlamentet är höger/vänsterskalan i och för sig relevant. Du behöver inte känna till alla detaljer om hur det går till när lagförslag studsar som i ett flipperspel mellan EU-kommissionen, rådet och det folkvalda EU-parlamentet. Det viktiga är att du hittar ett parti eller en kandidat som står för ungefär samma värderingar som du.

Men jag blir lite trött när Malin Björk skriver att ”EU tvingar länder att i krisens namn sälja ut välfärden”. Hon nämner att miljontals människor har utförsäkrats i Grekland.

Olika grekiska regeringar har under lång tid misskött det egna landet. Korruption har tillåtits breda ut sig. Skattesmitningen är utbredd. Och statistiken över underskottet i de offentliga finanserna var direkt felaktig.

Okej, vad gör då EU? Jo, i samarbete med internationella valutafonden och Europeiska centralbanken lånar EU ut miljard efter miljard till Grekland för att landets ekonomi inte ska braka ihop. Senast för ett par veckor beslöt EU att betala ut ytterligare 70 miljarder kronor till Grekland. För att få lånen krävs att Grekland genomför förändringar.

Borde kraven på Grekland varit mildare? Genom åren har jag träffat flera tjänstemän på EU-kommissionen som säger samma sak: Grekland fick för kort tid på sig. Men medlemsländerna sade att ”så här mycket pengar får ni – inte mer”. Dessutom gick det trögt att genomföra strukturella förändringar, som ökar landets konkurrenskraft på sikt.

Låt oss säga att vi för tre år sedan ville ge Grekland bättre chanser att anpassa sig, utan alltför brutala nedskärningar. Ja, då hade det krävts ännu större insatser från medlemsländerna. Skulle till exempel Malin Björk förespråka att Sverige deltar i räddningspaketet för Grekland för att mildra nedskärningarna? Sverige deltog i räddningspaketet för Irland. Inget av euroländerna skulle tacka nej om Sverige också hjälpte till att stötta Grekland eller Portugal. Men är Malin Björk och Vänsterpartiet beredda att säga det till väljarna? Och det är en fråga som är mer relevant i ett riksdagsval än i ett EU-parlamentsval.

Det är nedskärningarna i Grekland som har fått mest uppmärksamhet. Det har väckt mindre uppmärksamhet att det numera tar ett par dagar att få tillstånd att starta ett företag i Grekland. Tidigare tog det månader – och det krävdes att du mutade dig fram genom systemet. Vad tycker Vänsterpartiet om det?

Här om dagen lånade Grekland pengar på den internationella marknaden – och lyckades. Grekland är på väg tillbaka. Men priset har varit mycket högt.

Vänsterpartiet får nog också bestämma sig för vad EU ska göra och inte. Visst kan vi kräva att andra EU-länder ska införa lagar som ger kvinnan rätt att bestämma om hon vill göra abort. Visst kan vi kräva att andra länder inför lagar som förbjuder sexköp.

Men tänk om det leder till att andra länder kräver av oss att vi ska ha en mer restriktiv abortlagstiftning eller att vi ska tillåta sexköp?

Mer läsning

Annons