Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Vill vara allas vår farbror Klok

Annons
Stora ord. Fredrik Reinfeldt kom till Örebro som partiledare med sitt budskap till partimedlemmarna att skaffa rikrigt stora öron. bild: Håkan Ekebacke

I går var statsminister Fredrik Reinfeldt framför allt partiledare. När han klev fram på Conventums scen i går möttes han av stående applåder och förtjusta visslingar. Även moderater kan vara så där lagom busiga.

Fredrik Reinfeldt har lett de ”nya” Moderaterna i åtta år och varit statsminister sedan 2006. Valsegern då ledde fram till ett ännu bättre resultat i valet 2010.

Kombinationen Fredrik Reinfeldt och tillägget ”nya” har alltså varit en framgångfaktor för Moderaterna. Men nu vill partiledaren uppgradera politiken ett varv till med sikte på det ”nynya”.

Invigningstalet på partistämman i Örebro var nyhetsfattigt, ansåg de som förväntade sig raka besked om skatter, a-kassa, sjukförsäkringar och all den konkreta politik som inte bara partimedlemmar utan också väljare kan värdera och mäta mot sitt vardagsliv.

Det var inte meningen att leverera nyheter, hävdade Fredrik Reinfeldt, utan kallade sina ord för ”ett DNA för Moderaterna”. Hans ord skulle alltså ge grunden för honom och resten av partiet att bygga den ännu lite nyare moderatpolitiken på.

Fredrik Reinfeldt ger ett sympatiskt intryck när han talar om det absolut nödvändiga i att lyssna. Han har visat under sin tid på toppen att han lever som han lär och rest runt i landet för att lyssna till på så kallat vanligt folk. Denna metod vill han nu upphöja till partidogm.

Målet är att dessa spaningar i folkdjupet ska malas genom den moderata partikvarnen och i god tid före valet 2014 manifestera sig i konkreta förslag. Det får vi alla fall anta än så länge. De som lyssnar vet ju aldrig riktigt vad de får höra.

Fredrik Reinfeldt ser sig, och Moderaterna, som samhällsbärare. Förutom de stora öronens politik värnar han om det som vi redan har men som kan finjusteras. Det handlar i Reinfeldts värld om starka oberoende institutioner, både offentliga och helt fristående. Och en stabil välfärd.

Här markerar partiledaren sin trygga grund i det Sverige som byggts upp av många regeringar före hans egna. Om inte klart uttryckt så är det i sak en hyllning till det styre som varit, vilket i Sverige betyder många år av socialdemokrati. Det är i och för sig ingen sensation. Moderaterna säger sig vara ett ”arbetarparti” och då kan man kosta på sig att bejaka det som tidigare ”arbetarregeringar” åstadkommit.

Politikern Reinfeldt är också byråkrat och vill att partiet ska besluta enligt beprövad vetenskap. Här har han en inspiratör i finansminister Anders Borg, som gärna refererar till forskning för att ge tyngd åt sina ståndpunkter.

Som den mjukismoderat han är förde Fredrik Reinfeldt också fram en mild kritik mot konsumtionssamhället. Där fick stämmodeltagarna en passning till på lördag då de ska diskutera miljöpolitiken, en av partiets svaga punkter.

Allt detta summerar Fredrik Reinfeldt till att de ”nynya” Moderaterna ska bära fram allmänintresset, det som kommer bort i det högljudda larmet från alla särintressen och bara kommer till tals en dag vart fjärde år, på valdagen.

Partistämman har en hel del att bita i, alla de vanliga moderater som nu ska klättra upp på piedestalerna för att betrakta omvärlden och sig själva lite från ovan. Det är trots allt de skarpa förslagen som räknas.

Partiledaren Reinfeldt fortsätter sin framtoning som ödmjuk och lyssnande farbror Klok, som vill allas bästa i Sverige. Kanske vill han rent av att partiet ska byta namn till ”Pragmatikerna”?

Mer läsning

Annons