Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns Palestina

Annons

Den palestinska regeringen kontrollerar inte hela sitt territorium. Så låter Carl Bildts förklaring till att Sverige inte erkänner Palestina. Det var en av huvudfrågorna under den utrikespolitiska debatten i riksdagen. Men utrikesministerns argument håller inte. Realistiskt sett kommer ett erkännande så småningom – när flera länder inom EU har gått före. Då kommer argumentet om kontroll av territorium att hamna i skymundan.

Vi kan ha vilka synpunkter som helst på den palestinska ledningen. Men det finns en palestinsk regering, ett palestinskt parlament och en palestinsk president som kontrollerar ett geografiskt område. Ett diplomatiskt erkännande är ett sätt att öppna kontakter med andra länder. Det är inte en sympatiförklaring. Vi har diplomatiska relationer med Nordkorea och Syrien. Jämfört med de länderna framstår den palestinska myndigheten som både mer demokratisk och mer sympatisk.

Den palestinska administrationen kontrollerar inte hela sitt territorium, på grund av den israeliska ockupationen. Dessutom måste gränserna för en palestinsk stat fastställas i förhandlingar med Israel. Därmed är gränserna för både Palestina och Israel oklara.

Men Sverige erkänner Moldavien, trots att landet delvis kontrolleras av en ryskstödd lydstat. Sverige erkänner Georgien, som har två ryska lydrepubliker inom sitt område.

En av Sveriges främsta experter på folkrätt, professor Ove Bring, har kommit fram till att den princip som gäller är ”inga rättigheter på grund av orättshandlingar”. Alltså: Israel kan inte fördröja ett erkännande av en palestinsk stat genom att fortsätta ockupationen. Ockupationen var möjligen laglig som en försvarsåtgärd vid kriget 1967. Men sedan flera decennier tillbaka är den olaglig.

Folkpartiets Fredrik Malm sade att han är angelägen att en palestinsk stat överlever – och det kräver ett fredsavtal med Israel. Det är en självklar ståndpunkt. Men den har ingenting med ett erkännande att göra.

I riksdagen finns fyra partier som är för ett erkännande av en palestinsk stat: Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Folkpartiet håller emot. Carl Bildt löser dilemmat genom att hänvisa till att den palestinska staten inte har full kontroll över sitt territorium.

Mer läsning

Annons